SPAREN EN BELEGGEN

Beleggingsnieuws

Recupereer tot 240 euro van de roerende voorheffing

Om directe investeringen in ondernemingen aan te moedigen, voorziet de Belgische regering een belastingvrijstelling voor een bepaalde schijf van dividenden van Belgische en buitenlandse aandelen. Dit fiscaal voordeel wordt niet automatisch toegekend. De roerende voorheffing (meestal 30%) wordt nog steeds ingehouden aan de bron, op het moment dat het dividend wordt uitbetaald, maar ze kan daarna (gedeeltelijk) worden gerecupereerd. Om gebruik te maken van dit voordeel moet de belegger in aandelen dit elk jaar aanvragen via zijn aangifte in de personenbelasting.

Voor de dividenden die in 2023 werden uitgekeerd (inkomsten 2023, aanslagjaar 2024) bedraagt het maximaal bedrag van terugvorderbare roerende voorheffing 240 euro (wat overeenkomt met een maximaal dividendbedrag van 800 euro met toepassing van het standaard roerende voorheffingspercentage van 30%).

BNP Paribas Fortis stelt een brochure ter beschikking waarin u de informatie die u kan helpen bij de stappen die u moet ondernemen om de roerende voorheffing die reeds werd afgehouden op bepaalde dividenden van uw aandelen (gedeeltelijk) te recupereren.

Raadpleeg de brochure

Aanbod van de maand

We selecteren beleggingsproducten die inspelen op de marktactualiteit. Deze selectie biedt u producten om zelf een portefeuille samen te stellen of om verder te diversifiëren.

Ontdek ons aanbod van de maand

Fiscaliteit 2024 - Bedrag dat recht geeft op een belastingvermindering

  Inkomstenjaar 2024 (aanslagjaar 2025)
Pensioensparen (basisbedrag) met een belastingvermindering van 30% 1.020 euro
Pensioensparen (verhoogd plafond) met een belastingvermindering van 25% 1.310 euro
Langetermijnsparen (Netto belastbaar beroepsinkomen x 6%) + 183,60 euro, met een maximum van 2.450 euro

Fiscaliteit 2024 - Bedrag vrijgesteld van roerende voorheffing

  Inkomstenjaar 2024 (aanslagjaar 2025)
Interesten op gereglementeerde spaarrekeningen 1.020 euro
Dividenden uit aandelen 833 euro

Een comfortabel pensioen… en minder belastingen

Vroeg of laat gaat u ook met pensioen … en dan is het fijn als u al een potje hebt gespaard. Met pensioensparen belegt u voor uw pensioen én betaalt u nu al minder belastingen. Zelfs als u er iets later mee begint, is het de moeite waard.

Meer nieuws over de beleggingswereld

Beleggen op maat volgens de MiFID II-richtlijn.

GOED OM TE WETEN

Fiscaliteit en beleggen

Belastingvermindering voor pensioensparen

In 2024 kunt u kiezen tussen 2 fiscale maximumbedragen voor pensioensparen. Lees meer over uw fiscaal voordeel en het maximumbedrag voor fiscaal pensioensparen in 2024.

Fiscaal nieuws over beleggen

Blijf op de hoogte van al het fiscale nieuws voor uw beleggingen.

Hieronder vindt u meer informatie over

Het delen van uw scherm Easy Banking Web
Als u op dit moment telefonisch of via chat contact heeft met een Easy Banking adviseur, kunt u beginnen met het delen van uw scherm Easy Banking Web.
Het delen van het sessienummer
Om het delen van uw scherm Easy Banking Web te activeren, kunt u het onderstaande sessienummer doorgeven aan de Easy Banking adviseur met wie u contact heeft.

Sessienummer: