LENEN

Documentair krediet

PRAKTISCH

Internationaal ondernemen

Koopt en verkoopt u geregeld in een internationale context? Dan kent u de vervelende periode tussen de bestelling, de levering en de betaling van de goederen. Als leverancier wilt u graag zo snel mogelijk betaald worden. Als koper wacht u liefst met betalen tot u zeker bent van de tijdige levering van de goederen

UW VOORDELEN

Beter beschermd

Het documentair krediet is een overeenkomst die de bank van de koper verplicht om een betaling uit te voeren aan de leverancier zodra een reeks voorwaarden vervuld zijn.

MEER INFO

Contacteer ons

U bent geïnteresseerd in wat een documentair krediet voor u en uw bedrijf kan betekenen? Maak vrijblijvend een afspraak met uw adviseur, online of op kantoor.

Voordeel voor de koper : leveringsgarantie

Als importeur betaalt u de goederen pas nadat ze zijn geleverd volgens de bepalingen van de verkoopovereenkomst en tegen afgifte van de documenten die in het documentair krediet zijn opgenomen. Die bewijzen in het bijzonder dat de goederen zijn geleverd binnen de overeengekomen termijn. U bepaalt zelf welke documenten aan de bank moeten worden overhandigd, zodat u er zeker van bent dat de bepalingen en voorwaarden van het documentair krediet zo goed mogelijk overeenstemmen met de contractuele bepalingen.

Voordeel voor de verkoper : betalingszekerheid

De bank geeft volgens de instructies van de koper een schriftelijke betalingsverbintenis uit. Zonder goedkeuring van de verkoper kan deze niet worden gewijzigd of geannuleerd. Als exporteur bent u beschermd omdat u een garantie kreeg van de bank van uw klant. Een documentair krediet kan worden bevestigd door een tweede bank, doorgaans gevestigd in het land van de verkoper. Deze voegt dan haar eigen, onafhankelijke verbintenis toe met bepalingen identiek aan die van de bank die het krediet opent. Dit geconfirmeerd krediet biedt de meeste garantie voor de verkoper.

Het documentair krediet in acht stappen

 1. De koper en verkoper sluiten een verkoopovereenkomst af. Een van de artikelen in die overeenkomst voorziet in de opening van een documentair krediet ten gunste van de verkoper.
 2. De koper vraagt zijn bankier een documentair krediet te openen waarin hij alle voorwaarden voor het krediet ten gunste van zijn leverancier opsomt.
 3. De bank die de instructies van de koper heeft gekregen, opent het documentair krediet ten gunste van de verkoper.
 4. Een derde bank, een correspondent van de bank die het krediet opent in het land van de verkoper, kan het krediet bevestigen op verzoek of met instemming van de bank die het krediet opent.
 5. De verkoper krijgt het documentair krediet en verstuurt de goederen volgens de bepalingen ervan.
 6. De verkoper bezorgt de adviserende bank alle vereiste documenten. Als alle documenten overeenstemmen met de bepalingen en voorwaarden van het documentair krediet betaalt hij de verkoper in de vorm zoals bepaald in het krediet.
 7. De adviserende bank bezorgt de documenten aan de bank die het krediet opent, die na een extra controle van de documenten haar schuld vereffent bij de adviserende bank.
 8. De bank die het krediet opent, overhandigt de documenten aan de koper, die het bedrag betaalt dat aan de adviserende bank is gestort volgens de bepalingen van het documentair krediet.

Duidelijke documenten en regels

Voor een documentair krediet kunnen banken volgende documenten eisen

 • handelsdocumenten: facturen, inspectiecertificaten, douanedocumenten, paklijsten, metingscertificaten …
 • transportdocumenten: vrachtbrieven, connossementen, luchtvrachtbrieven, ontvangstbewijzen van koerierbedrijven ...
 • verzekeringsdocumenten

Bij internationale verkoopovereenkomsten spelen de commerciële regels (incoterms) een erg belangrijke rol. Zij bepalen namelijk de verdeling van de kosten en de risico's tussen de partijen. De toepasselijke regels voor documentaire kredieten zijn de 'Uniforme Regelen en Usances voor Documentaire Kredieten' (URU).

Minimale formaliteiten: Connexis Trade

Vraag de opening van een documentair krediet aan via onze onlinetool Connexis Trade. Zo volgt u in realtime de status van uw transacties en weet u snel wanneer uw goederen worden geleverd en wanneer u de kredietopenende bank moet betalen.

Vind het juiste krediet voor uw kasbeheer

Leveranciers betalen, materieel aankopen of betalingsuitstel van klanten opvangen? Maak een simulatie om de kredietformule te vinden die het beste aansluit bij uw liquiditeitsbehoeften.

Maak uw simulatie

Is een Documentair Krediet iets voor u?Maak een afspraak

LENEN

Ook interessant voor u

Bankgarantie

Stel uw professionele partners gerust met een bankwaarborg die past bij uw behoeften. U bent zeker van inkomende betalingen, verstevigt uw professionele relaties en u heeft de keuze uit verschillende soorten bankwaarborgen.

Ontdek de bankgarantie

Wettelijke informatie

Kredietgever: BNP Paribas Fortis nv, Warandeberg 3, 1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE0403.199.702. Onder voorbehoud van aanvaarding van uw aanvraag.

Het delen van uw scherm Easy Banking Web
Als u op dit moment telefonisch of via chat contact heeft met een Easy Banking adviseur, kunt u beginnen met het delen van uw scherm Easy Banking Web.
Het delen van het sessienummer
Om het delen van uw scherm Easy Banking Web te activeren, kunt u het onderstaande sessienummer doorgeven aan de Easy Banking adviseur met wie u contact heeft.

Sessienummer: