- 10/10/2024

Nobeltijd: Acemoğlu dan toch?

2 min

De Nobelprijzen worden uitgereikt. Naar goede gewoonte blikken we vooruit naar de mogelijke kanshebbers onder de economen.

Geschreven door

Arne Maes

Senior Economist

Ook dit jaar delen we met u onze favorieten voor de Nobelprijs voor Economie. Of juister: de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor Economische Wetenschappen ter nagedachtenis aan Alfred Nobel. Die voor Economie was immers niet een van de oorspronkelijke vijf prijzen die Nobel in zijn testament had laten opnemen nu bijna 130 jaar geleden. Het was de Rijksbank zelf die de prijs in het leven riep, ter ere van haar 300e verjaardag. En dat is maar goed ook.

Daron Acemoğlu 

De eeuwige naam op dit lijstje. Daron Acemoğlu, professor aan het Massachussetts Institute of Technology (MIT), is een toonaangevende figuur in de institutionele economie en economische groei. Zijn boek Why Nations Fail, dat hij samen met economist James A. Robinson schreef, onderzoekt hoe politieke en economische instituties het lot van naties bepalen. Acemoğlu's werk benadrukt hoe inclusieve instituties leiden tot welvaart, terwijl extractieve instituties ontwikkeling belemmeren. Met The Narrow Corridor ging Acemoğlu, andermaal samen met Robinson, verder op dezelfde weg. De succesvolste samenlevingen brengen de parallelle groei van maatschappelijke en bestuurlijke krachten in evenwicht. Een wonderlijk elegant model, hoewel het net als Why Nations Fail beter leest als terugblik, dan als vooruitblik. Daar komt mogelijks verandering in met zijn recentste werk Power & Progress. Daarmee begeeft Acemoğlu zich – met de voeten vooruit – in het debat over AI en de regulering ervan.

Robert Barro

Robert Barro van Harvard University heeft belangrijke bijdragen geleverd aan ons begrip van economische groei en conjunctuurcycli. Als anti-keynesiaan onderzocht hij onder meer de rationaliteit van gezinnen. Volgens hem bereiden gezinnen die overheidsgeld ontvangen zich best voor om die steun later terug te betalen onder de vorm van hogere belastingen. Dat inzicht werd voor het eerst naar voren geschoven als het Ricardiaanse Equivalentietheorema, maar het was Barro die de theoretische onderbouw verder uitwerkte.

Matthew Rabin

Matthew Rabin, eveneens verbonden aan Harvard, is een pionier in de gedragseconomie. Door psychologische inzichten te integreren in economische modellen, heeft hij bijgedragen aan een dieper begrip van menselijk gedrag binnen economische contexten. Zijn werk over beperkte rationaliteit en tijdsvoorkeuren heeft belangrijke implicaties voor het beleid en de bedrijfsstrategie. Komt er, na Kahneman en Thaler, andermaal een Nobelprijs voor een gedragseconoom?

Wildcard

Op zoek naar meer namen? De onvolprezen Tyler Cowen weet raad, zoals zo vaak. Zelf ongetwijfeld te eclectisch en – fluister het – te veel met de voetjes op de grond om een échte kanshebber te zijn, is de man wel gewoon een wandelende economische encyclopedie. In de tweede aflevering van de Marginal Revolution-podcast gooit hij, samen met collega Tabarrok, zijn hoed in de ring. Barro stond ook op Tylers lijstje, net als Vitalik Buterin, die op deze blog eerder al eens voorbijkwam. Een aanrader voor wie niet kan wachten tot maandagmiddag.