Hoe weegt u risico en rendement af?

Zes op de tien Belgen vragen zich af hoe ze rendement en risico moeten afwegen. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Profacts in opdracht van BNP Paribas Fortis. Bijna een op de drie Belgen zegt daar weinig informatie over te hebben. 

De vuistregel is dat risico en rendement hand in hand gaan. Wilt u meer rendement? Dan loopt u ook meer risico. Beschouw rendement dus als de beloning die investeerders ontvangen voor het risico dat ze lopen. 

Weinig risico, laag rendement 

Een betaalrekening, een gereglementeerde spaarrekening, een termijnrekening en een tak 21-beleggingsverzekering, ze zijn bijzonder veilig. Mocht uw bank of verzekeraar failliet gaan, dan betaalt het Belgische Garantiefonds uw tegoeden terug tot 100.000 euro per bank en per persoon. Het risico is dus minimaal. Daartegenover staat dat het rendement erg laag is. 

Aandelen of obligaties? 

Aandelen en obligaties hebben potentieel een hoger rendement. Bij aandelen is het rendement niet gegarandeerd. De waarde van aandelen op de beurs kan fors dalen, en in geval van faillissement is de kans dat aandeelhouders vergoed worden vrijwel onbestaande. Bij obligaties ligt het rendement wel vast, maar loopt u net als bij aandelen het risico op verlies bij een faillissement. 

Laat uw beleggersprofiel bepalen 

Wanneer u gaat beleggen, is een zekere mate van risico niet te vermijden. Daarom zal een bank uw beleggersprofiel bepalen voor ze u een belegging adviseert. Uit dat profiel is af te leiden welke beleggingsproducten geschikt zijn voor u gelet op uw risicobereidheid, financiële draagkracht en rendementsverwachtingen. 

Sparen of beleggen? 

Is het verschil tussen sparen en beleggen wel duidelijk? Volg onze tips en u kent het onderscheid. Zo hebt u de juiste reflexen om sparen te onderscheiden van beleggen.  

Over Ask Your Bank 

BNP Paribas Fortis wil u helpen een beter inzicht te krijgen in uw geldzaken. Daarom vroegen we aan meer dan 1.000 Belgen welke vragen en bezorgdheden ze hebben. Met de serie Ask Your Bank bieden we een antwoord in duidelijke taal.