Hoe spaart u meer voor uw toekomst?

Sparen voor later: een goed idee. Maar hoe begint u daaeraan? En hoeveel geld zou u opzij moeten zetten? 

70% van de Belgen wil graag meer sparen voor de toekomst, zonder vandaag aan levenscomfort in te boeten. Bij jongeren van 18 tot 39 jaar is dat zelfs 85%. Dat blijkt uit een enquête die BNP Paribas Fortis liet uitvoeren door onderzoeksbureau Profacts.  

De eerste stap om uw toekomst veilig te stellen, is een spaarbuffer aanleggen. Dat is een som geld die u opzijzet voor onvoorziene omstandigheden. “Een vuistregel is dat de spaarbuffer zo groot moet zijn als zes maanden netto-inkomen”, zegt Koen Van de Steene, beleggingsexpert bij BNP Paribas Fortis. 

Fiscaal voordelig beleggen 

Als u daarnaast nog meer geld kunt opzijzetten, dan kunt u dat beter beleggen. Beleggingen brengen op termijn gemiddeld meer op dan spaargeld. Al staat daar ook een hoger risico tegenover: bij beleggen riskeert u (een deel van) uw kapitaal te verliezen. 

“Als u begint met beleggen, zou ik aanraden om te starten met pensioensparen”, vervolgt Koen Van de Steene. “Als u daar jong mee begint, kunt u door de samengestelde interest een mooi kapitaal opbouwen. Daarbovenop komt het fiscale rendement dankzij de belastingvermindering. U moet er wel zeker van zijn dat u dat geld tot aan uw pensioen kunt missen.” 

“Kunt u naast het pensioensparen nog extra geld opzijzetten, dan kunt u aan langetermijnsparen doen. Dat is ook een vorm van fiscaal sparen waarbij u – naargelang uw persoonlijke situatie – een belastingvermindering kunt genieten.” 

Systematisch beleggen 

Hebt u de fiscale spaarmogelijkheden volledig benut, dan kunt u beginnen te denken aan het samenstellen van een beleggingsportefeuille die past bij uw beleggersprofiel. “U begint het best voorzichtig door elke maand een klein vast bedrag te beleggen,” raadt Koen Van de Steene aan. 

U kunt starten met enkele tientallen euro’s per maand. Dat bedrag krijgt u vaak al bijeen door uw budget onder de loep te nemen en overbodige uitgaven te schrappen. En u kunt ook  EasySave gebruiken, een functie in Easy Banking Web, die het bedrag van uw betalingen telkens afrondt naar de euro erboven en het verschil op uw spaarrekening stort.   

Een duidelijk doel 

Tot slot geeft Koen Van de Steene nog mee: “Stel uzelf een duidelijk doel, bijvoorbeeld het bedrag dat u per maand wilt opzijzetten, en houd u daar consequent aan. Houd uzelf ook een concreet einddoel voor ogen. U kunt bijvoorbeeld sparen om een huis te kopen of verbouwen, voor uw pensioen, voor uw kinderen of kleinkinderen, of zelfs voor een droomreis. Als u weet waarvoor u spaart, kan dat uw motivatie verhogen. Het doel bepaalt ook op welke termijn u denkt, en dat heeft dan weer invloed op uw strategie: gaat u meer defensief of meer dynamisch beleggen? Als u spaart om uw eigen pensioen aan te vullen, hebt u andere verwachtingen dan wanneer u uw kleinkinderen later iets extra wilt gunnen.” 

Het juiste moment voor u? 

Wilt u beginnen sparen of beleggen? Ontdek onze tips om er met een gerust aan te beginnen.  

Over Ask Your Bank 

BNP Paribas Fortis wil u helpen met uw geldzaken. Daarom vroegen we aan meer dan 1000 Belgen welke vragen en bezorgdheden ze hebben. Met de serie Ask Your Bank bieden we een antwoord in duidelijke taal.