3 manieren om het maximum uit uw loon te halen

Zou u graag een hoger maandinkomen hebben? U bent niet alleen! Maar hoe haalt u het maximum uit uw loon? Uit een enquête van onderzoeksbureau Profacts blijkt dat 58 procent van de Belgen zich die vraag stelt. Hierbij een paar tips. 

1 - Denk aan extralegale voordelen

Bij een ruimer maandinkomen denkt u vast in de eerste plaats aan een groter nettoloon. Maar door de hoge loonkosten in ons land, is dat is voor uw werkgever niet de meest interessante optie.  Want een kleine netto loonsverhoging voor u leidt tot een veel grotere kosten voor uw werkgever. 

Er zijn gelukkig ook andere mogelijkheden om uw maandinkomen te verhogen. Denk maar aan de zogeheten extralegale voordelen zoals een auto, een fietsvergoeding, allerlei cheques … Let wel: een aantal extralegale voordelen zijn collectieve gunsten, waar u dus niet in uw eentje kunt over onderhandelen. Dat geldt bijvoorbeeld voor maaltijdcheques en ecocheques, maar ook voor hospitalisatieverzekeringen. Als u solliciteert, is het dus belangrijk om na te gaan welke van die voordelen de werkgever aanbiedt. 

Uw werkgever kan ook bijdragen aan uw mobiliteit. Bijvoorbeeld door een ‘salariswagen’ aan uw loonpakket toe te voegen. Maar er bestaan ook duurzamere alternatieven. Als u met de fiets naar het werk komt, kan uw werkgever u een onbelaste fietsvergoeding toekennen. Ook bedrijfsfietsen zijn interessant, zowel voor uw werkgever als voor u. Met een ‘mobiliteitsbudget’ kunt u verschillende vervoersmiddelen combineren, zoals een kleinere, milieuvriendelijke bedrijfswagen, een (elektrische) fiets en het openbaar vervoer. 

Ook niet te versmaden, is een groepsverzekering: zo helpt uw werkgever u een aanvullend pensioen op te bouwen. Een uitstekende manier om uw inkomen na uw pensionering te verhogen.

2 - Profiteer maximaal van belastingvoordelen 

De overheid moedigt een aantal vormen van sparen en beleggen fiscaal aan. De belastingvoordelen van pensioensparen en langetermijnsparen zijn echt niet te versmaden. U kunt in beide gevallen kiezen tussen sparen en beleggen.  

Als u fiscaal sparen optimaal benut, kunt u elk jaar meer dan 1000 euro belastingvermindering genieten. Om het uzelf gemakkelijk te maken, kunt u automatisch sparen met een maandelijkse doorlopende betalingsopdracht net nadat uw loon gestort wordt. Het belastingvoordeel ziet u heel duidelijk op uw aanslagbiljet: u moet gewoonweg minder betalen aan de fiscus. En als u er goed op tijd aan begint, verzamelt u bovendien een mooie extra aanvulling op uw wettelijk pensioen. 

3 - Zet uw geld voor u aan het werk

Kent u het concept ‘spaarbuffer’? Dat is geld dat u opzijzet om onvoorziene uitgaven vlot het hoofd te kunnen bieden. Doorgaans moet u uitgaan van een aantal maanden loon die u veilig op een spaarrekening zet.  

Hebt u al zo’n spaarbuffer opgebouwd, benut u de voordelen van fiscaal pensioensparen en eventueel langetermijnsparen, en hebt u nog budget over? Dan kan het verstandig zijn om een deel van uw geld te beleggen. 

Aan beleggen is altijd een risico verbonden, maar daartegenover staat de kans dat uw geld op de langere termijn meer opbrengt. Beleggen doet u in de regel met geld dat u niet (meteen) nodig hebt. Wanneer u uw geld goed gespreid belegt, hebt u op de lange termijn meer kans om mooie meerwaarden te realiseren en tijdelijke dips van de beurs te boven te komen. 

Over beleggen doen heel wat vooroordelen de ronde: dat u er veel geld voor nodig hebt, dat u er voortdurend mee bezig moet zijn, dat u er een goede kennis van moet hebben ... Dat klopt vandaag niet meer. Wist u dat u al kunt beleggen vanaf 30 euro per maand? En dat u zich kunt laten bijstaan door een beleggingsrobot of een persoonlijke adviseur? Kortom, als u genoeg spaargeld hebt en een voldoende lange beleggingshorizon, dan bestaat er een beleggingsoplossing die bij u past. 

Over Ask Your Bank 

BNP Paribas Fortis wil u helpen met uw geldzaken. Daarom vroegen we aan meer dan 1000 Belgen welke vragen en bezorgdheden ze hebben. Met de serie Ask Your Bank bieden we een antwoord in duidelijke taal.