Bancontact-Visa Debit-debetkaart: geef fraude geen kans

Je Bancontact-Visa Debit-debetkaart biedt je heel wat betaalmogelijkheden: je betaalt ermee in winkels over de hele wereld, met je pincode of contactloos, online, via scan of via betaalapps zoals Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay of Garmin Pay. Hoe meer betaalmogelijkheden, helaas ook hoe meer fraudepogingen. We geven je enkele voorbeelden, en geven je vooral graag makkelijk toe te passen voorzorgsmaatregelen en reflexen mee. Want het overkomt lang niet altijd en alleen de anderen …

 

Let op voor al te verleidelijke aanbiedingen

Een nieuwe laptop voor de helft van de prijs? Een niet te missen deal! Een belastingteruggave? Net op het juiste moment! Je klikt op de link en voert je kaartnummer en je CVV-code in. Aan de  andere kant van het scherm glimlacht de fraudeur, hij is het die een goede deal op het juiste moment maakte. Hij heeft nu al je gegevens die hij zelf kan gebruiken of kan doorverkopen …

 • Als het te mooi is om waar te zijn, is het dat vaak ook. Fraude wordt met de dag sluwer, en treft mensen van alle leeftijden.
 • Ook de meest ervaren mensen lopen in de val, net omdat ze denken dat het hun nooit zal overkomen. Ga daar nooit van uit en blijf altijd even alert!
 • Controleer altijd of de site betrouwbaar en veilig is, vóór je je gegevens invoert.

 

Deel uw gegevens niet

Een bankadviseur belt je om verdachte verrichtingen op je betaalrekening te melden. Om te bevestigen dat jij het bent, vraagt de adviseur om je kaartnummer en je CVV-code te geven. En omdat die zo vriendelijk klinkt en zo betrouwbaar lijkt, geef je je gegevens met alle plezier. De fraudeur zegt nog een laatste keer: “Dank u, mevrouw, meneer!”

 • De bank zal jou NOOIT om deze informatie vragen. Of het nu per telefoon, sms, brief, sociale media, thuis, op straat of elders is, deel nooit je kaartgegevens of andere vertrouwelijke informatie.
 • Fraudeurs zijn creatief en bedenken voortdurend nieuwe geloofwaardige scenario's.

 

Let op voor verborgen abonnementen

Een iPhone voor 1 euro... Maar zag je ook dat deze aantrekkelijke prijs afhankelijk is van het nemen van een abonnement van één of meerdere jaren?

En om te genieten van een andere geweldige aanbieding die op je scherm verschijnt, vraagt men jou om eerst ‘VIP-lid’ te worden. Goh ja, waarom niet? Wel, misschien omdat deze registratie je een automatische maandelijkse lidgeldbetaling zal ‘opleveren’ …

 • Gebruik je gezond verstand: zou je dit aanbod aanvaarden als je in een winkel staat?
 • Klik niet te snel op ‘ja’ en lees de algemene verkoopsvoorwaarden, ook al zijn ze enkele pagina's lang of in kleine lettertjes geschreven. Dat kan knap lastig zijn, maar het is altijd de moeite waard.
 • Wees je er goed van bewust waarmee je akkoord gaat wanneer je op ‘Aanvaarden’ klikt: ongewild kan er een maandelijkse afhouding van uw rekening volgen. En afmelden is niet altijd even makkelijk.

 

Maak het leven van fraudeurs moeilijk

Klaar voor de foto? Klik klik klik... En bedankt zegt de fraudeur, die net een foto maakte van de voor- en achterkant van je betaalkaart! Een paar ogenblikken volstaan, toen jij bij het betalen in de winkel of op restaurant, je kaart onachtzaam in je hand hield of op de toog legde. Met je kaartnummer en je CVV-code (op de achterkant van je kaart), die net zo waardevol is als een pincode, kan de fraudeur nu aankopen doen op bepaalde online websites. En als je een foto van je kaart op Whatsapp, Facebook of een ander sociaal netwerk plaatst, is dat een nog mooier cadeau voor fraudeurs. Dus opgelet!

 • Je bankkaart is voor sommige mensen een waar lustobject. Houd ze steeds uit het gezichtsveld van al te nieuwsgierige blikken.
 • Fraudeurs kunnen altijd en overal op de loer liggen.
 • Verberg ook altijd het toetsenbord met je vrije hand, wanneer je je pincode invoert in een betaalterminal.

Wist je dat je je betaalkaartinstellingen aan jouw behoeften aan kan aanpassen


Ben je het slachtoffer geworden van fraude of twijfel je over een betaling?

Wat doe je bij fraude?