DAGELIJKS BANKIEREN

Bescherm uw bedrijf tegen fraude en phishing

PRAKTISCH

Online gaan met uw bedrijf

Is uw bedrijf online actief? U hebt een website, neemt contact op met klanten of leveranciers via e-mail, plaatst of ontvangt online bestellingen … Om cybercriminelen te slim af te zijn, is waakzaamheid geboden.

ONS ADVIES

In alle veiligheid

Frauduleuze e-mails, phishing, verdachte links, ransomware … Onlinefraude kan verschillende vormen aannemen. U en uw team moeten leren hoe u zich online kunt beschermen en hoe u oplichting herkent.

MEER INFO

Met ons deskundig advies

Computerapparatuur beschermen, uw netwerk beveiligen, een crisisplan opstellen, uw medewerkers leren op te letten met wat ze online zetten … Ontdek tips en tricks om de juiste gewoontes te kweken en uw bedrijf te beschermen.

Cybercriminaliteit treft ook bedrijven

Cybercriminelen zijn misdadigers die alle mogelijke technologische middelen aanwenden: computer, smartphone, tablet, netwerken … Bedrijven die informatie verzamelen en bewaren zijn vaak het doelwit.
Om hun slag te slaan, bedenken cybercriminelen voortdurend nieuwe technieken. Het is belangrijk goed op de hoogte te blijven om hun methodes te herkennen.

IN BEELD
Fraude herkennen
Hoe herkent u ransomware?
Hoe herkent u social engineering?

Let op voor phishing

Phishing is een veelvoorkomende vorm van oplichting waarbij men u met kwaad opzet uw persoonsgegevens ontfutselt, vaak om u geld afhandig te maken. Dat kan via e-mail (phishing), sms (smishing) of telefonisch (vishing).

Meer weten

Ransomware

Leer hoe u ransomware kan herkennen en hoe u uw onderneming beschermt tegen deze bedreiging.

Leer het herkennen

Factureringsfraude

Uw facturen kunnen ook een doelwit zijn voor fraudeurs. Ontdek hoe u uw onderneming kunt beschermen.

Meer weten

Uw digitale identiteit met itsme®

Met de itsme®-app op uw smartphone kan u zich snel aanmelden en veilig verrichtingen ondertekenen.

Meer weten

Bescherm uw bedrijf

De Cyber Security Coalition, een officiële samenwerking tussen de academische wereld, overheidsdiensten en privébedrijven om cybercriminaliteit te bestrijden, en het Centre for Cyber Security Belgium, de nationale autoriteit voor cyberveiligheid in België, bieden u begeleiding om u, uw bedrijf en uw medewerkers te beschermen tegen onlinefraude en cyberaanvallen.

Test uw infrastructuur

Test op de website van de Cyber Security Coalition of uw IT-infrastructuur en uw bestanden voldoende beveiligd zijn en krijg praktische tips om uw beveiliging te verbeteren.

Doe de test

Maak gebruik van een cyberbeveiligingskit

De Cyber Security Coalition stelt een bewustmakingspakket voor cyberbeveiliging ter beschikking van kleine en middelgrote ondernemingen en hun personeel. Het Centre for Cyber Security Belgium biedt ook webinars aan om organisaties te sensibiliseren rond cyberveiligheid.

Download de kit

Stel een actieplan op

Test op de website van de Cyber Security Coalition of uw IT-infrastructuur en uw bestanden voldoende beveiligd zijn en krijg praktische tips om uw beveiliging te verbeteren.

Beveilig uw infrastructuur

Zorg voor een maximale beveiliging van uw IT-infrastructuur. Installeer bijvoorbeeld de updates van uw antivirusprogramma en firewall zodra ze beschikbaar zijn. Vergeet niet regelmatig back-ups te maken en die te testen.

Online veiligheid voor ondernemers

Weet wat u te doen staat

Deel nooit uw vertrouwelijke gegevens

Dit is onze belangrijkste raad: geef nooit codes en andere vertrouwelijke info door.

  • Geef nooit uw pincode, de codes gegenereerd door uw externe kaartlezer, uw itsme-code, uw Easy Banking-wachtwoord enz. door.
  • Niet via de telefoon, noch via e-mail, brief of op welke manier ook.
  • Zelfs wanneer beweerd wordt dat u het slachtoffer bent van fraude of dat de veiligheid van uw rekening niet meer gegarandeerd is. Zelfs wanneer de auteur van het bericht een officiële instantie lijkt te zijn zoals de politie, de overheid, een openbare dienst …

U vermoedt dat u het slachtoffer bent van fraude?

  • Meld dat altijd bij het Easy Banking Centre (maandag tot vrijdag van 7 tot 22 uur en op zaterdag van 9 tot 17 uur). Bel 02 762 60 00.
  • Bel onmiddellijk naar Card Stop op 078 170 170 om al uw bankkaarten te blokkeren of blokkeer uw debetkaart(en) direct via Easy Banking App.
  • Buiten de openingsuren van het Easy Banking Centre en enkel bij een vermoeden van fraude, kunt u het nummer 02 433 43 80 bellen.
  • Doe aangifte bij de politie en bezorg een kopie van het verhoorblad aan uw BNP Paribas Fortis-kantoor. Doe aangifte bij de politie en bezorg een kopie van het verhoorblad aan uw BNP Paribas Fortis-kantoor.
  • Check via Easy Banking App (Instellingen > Beveiliging > Toestellen met onze apps) of Easy Banking Web (Instellingen > Toegang tot onze apps) op welke toestellen uw bankapp is geïnstalleerd en verwijder verdachte en onbekende toestellen. 

Kijk voor meer informatie op Safeonweb.be, bij de Belgische federatie van de financiële sector en bij het Centre for Cyber Security Belgium.

Bent u het slachtoffer van ransomware?

  • Waarschuw onmiddellijk de politie en/of CERT (het federale Cyber Emergency Response Team).
  • Breng uw IT-leverancier of -afdeling op de hoogte en vraag hen een recente back-up van uw netwerk en/of infrastructuur beschikbaar te stellen.
  • Geef niet toe aan de eisen van de gijzelnemers: u hebt geen enkele garantie dat de geblokkeerde informatie vrijkomt als u betaalt. Hoe vaker bedrijven betalen, hoe groter het risico op nog meer aanvallen.

Enkele tips voor uw veiligheid

U wilt een fraudegeval melden buiten de openingsuren van het Easy Banking Centre (ma-vr 7-22 u., za 9-17 u.)?Bel 02 433 43 80
  • Uw online bank in alle veiligheid

    Easy Banking App, Easy Banking Web, Easy Banking Business, Isabel … Ontdek hoe u de bankzaken van uw onderneming makkelijk en veilig beheert.

    Veilige onlinetools

  • Basisregels voor online veiligheid

    Wachtwoorden, beveiligde verbindingen, updates … Ontdek hoe u uw online veiligheid verbetert.

    De juiste reflexen

Het delen van uw scherm Easy Banking Web
Als u op dit moment telefonisch of via chat contact heeft met een Easy Banking adviseur, kunt u beginnen met het delen van uw scherm Easy Banking Web.
Het delen van het sessienummer
Om het delen van uw scherm Easy Banking Web te activeren, kunt u het onderstaande sessienummer doorgeven aan de Easy Banking adviseur met wie u contact heeft.

Sessienummer: