- 10/2/2025
Uw eigen onderneming, uw eigen tijdsbestek, uw eigen accenten en de vrijheid om uw eigen beslissingen te nemen... U ziet duidelijk de aantrekkingskracht van het zelfstandigenstatuut. Maar hoe vult u dat statuut in? Doet u dat in hoofdberoep, of toch maar in bijberoep, in combinatie met een andere job? Uitvissen welk van die twee u op het lijf is geschreven, doet u door beide mogelijkheden, met hun eigen accenten, overzichtelijk en objectief naast elkaar te leggen.
Als zelfstandige in hoofdberoep zet u de grote stap. U beslist namelijk dat u van dat moment af het overgrote deel van uw tijd aan zelfstandige activiteiten spendeert. Voor de overheid is dat: meer dan de helft van uw tijd.
U bent verder ook bereid om van dat werk de financiële vruchten te plukken. Al is het natuurlijk slim om op dat vlak ook met realistische scenario’s rekening te houden. Een zelfstandige in hoofdberoep mag, in het beste geval, rekenen op een inkomen dat rechtstreeks gelinkt is aan zijn of haar inspanningen. Zijn de resultaten van uw nieuwe onderneming positief, dan bent u de eerste om daar de vruchten van te plukken. Het prettige gevoel dat uw inkomen rechtstreeks gelinkt is aan uw eigen harde werk, krijgt u er gratis bij.
Aan dit statuut zijn een paar logische beperkingen verbonden:
Tot slot hebt u als zelfstandige in hoofdberoep (of bijberoep) ook nog een paar verplichtingen.
Als zelfstandige in bijberoep combineert u twee werelden. Eéntje waarin u zich als personeelslid inschrijft in het project van een werkgever; een ander waarin u uw eigen project vormgeeft en daar ook de vruchten van plukt. The best of both worlds?
Vanuit juridisch oogpunt bent u zelfstandige in bijberoep als u:
Het is ook mogelijk om, onder bepaalde voorwaarden, een aanvullende activiteit uit te voeren indien:
Merk op dat u zich ook als zelfstandige bijberoep moet aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen, driemaandelijkse sociale bijdragen moet betalen en u zich moet identificeren bij de bevoegde btw-instanties (als u btw-plichtig bent).
Kiest u ervoor om aan de slag te gaan als zelfstandige in bijberoep, dan mag u rekenen op een aantal interessante voordelen. Zo is het mooi meegenomen dat u sociale rechten blijft opbouwen via uw statuut als loontrekkende. Bent u op een bepaald moment arbeidsongeschikt of gaat u met pensioen? Dan zult u een hogere uitkering op uw bankrekening zien verschijnen. Maar ook wat sociale bijdragen betreft, zijn er voordelen aan dit statuut. Verdient u minder dan € 1.815,41, dan krijgt u uw bijdragen volledig terug.
Tot slot hebt u ook nog de mogelijkheid om forfaitaire beroepskosten af te trekken als u weinig kosten maakt. Het gaat daar om 30% van uw inkomsten (tot aan een maximumbedrag). Dat is een groot voordeel.
Let wel op dat u uw inkomsten scherp in de gaten houdt. Doordat de fiscus uw loon uit uw hoofdberoep optelt bij uw inkomsten als zelfstandige, is er een risico dat u in een hogere belastingschijf terechtkomt. U doet er daarom goed aan om een boekhouder te raadplegen.ble.
U mag zich uiteraard laten leiden door de cijfers, het is altijd slim om met beide voeten op de grond te staan. Maar het juiste statuut kiezen – zelfstandige in hoofd- of bijberoep – heeft natuurlijk ook te maken met hoe u op dat moment in het professionele leven staat.
U droomt ervan om te allen tijde uw eigen beslissingen te nemen? Om de vrijheid te hebben om zelf uw tijd in te delen? Om zelf de vruchten van uw eigen werk te plukken – ook al brengt dat enkele uitdagingen met zich mee? Dan is zelfstandige in hoofdberoep de richting die u wilt inslaan.
Bent u daarentegen gecharmeerd door de combinatie van een vaste job en een zelfstandig statuut? Vindt u het aangenaam om een vangnet te hebben, terwijl u verkent welke mogelijkheden er zijn als zelfstandige? Dan start u beter in bijberoep.
Geef uw ondernemersproject een vliegende start met de Starters Kit, een pakket boordevol voordelen.
© 2025 BNP Paribas Fortis