Duurzame energie als een service

Als we tegen 2050 CO2-neutraal willen zijn, moeten we dringend onze gebouwen aanpakken. Ze zijn de grootste bron van CO2-uitstoot in België, weet Jeroen Rabaey. Samen met vennoot Menno Janssens maakt hij (oudere) appartementsgebouwen energiezuiniger. Zoals de Brusilia-toren in Schaarbeek, een iconische wolkenkrabber uit 1967.  

“Om de energieproductie in appartementsgebouwen duurzamer te maken, moeten we samenwerken met tientallen eigenaars”, vertelt Rabaey. “In stapjes werken we aan oplossingen om de collectieve stookplaats – vaak nog op aardgas of zelfs mazout – duurzaam om te vormen. Dat kan alleen als we de eindgebruikers kunnen overtuigen dat ze er voordeel uit halen en volledig ‘ontzorgd’ worden.” 

 

Zorgenvrije energie 

In Brussel heeft Noven met een 40-tal VME’s (verenigingen van mede-eigenaars) langetermijncontracten afgesloten om de toegang tot duurzame energie te financieren, stookplaatsen te herontwerpen en warmtekrachtkoppelingen, warmtepompen, zonnepanelen en laadpalen te installeren in bestaande gebouwen. 

“Via een online platform monitoren we alles permanent en kunnen we meteen bijsturen waar nodig. Na verloop van tijd gebruiken we de verzamelde data om nog optimaler het verbruik op te volgen en duurzaam bij te sturen. Hierdoor besparen de eindgebruikers op hun energiefactuur en blijven ze ook verzekerd van duurzame energie, zelfs in een oud gebouw.” 

 

Warmte uit het riool 

Noven bestaat intussen zesbijna 10 jaar en is nu ook actief als partner van ontwikkelaars van nieuwbouwprojecten. Een prestigieus visitekaartje is het Suikerpark in Veurne, een project dat BNP Paribas Fortis mee financiert. “Daar hebben we het eerste warmtenet in Vlaanderen aangelegd dat volledig wordt gevoed door industriële restwarmte. We verwarmen de hele woonwijk met de damp van de aardappelen van de nabijgelegen PepsiCo-chipsfabriek”, zegt Rabaey. 

Een ander boeiend project in de pijplijn: de Boerentoren in Antwerpen, waarvoor Noven een testcase voor ‘riothermie’ uitwerkt. “Als we warmte uit het rioolwater halen, kunnen we de primaire energiefactor met 45 procent laten dalen.” 

Projecten met restwarmte zijn eerder uitzonderlijk in ons land. “Je moet op lange termijn kunnen rekenen op een industriële partner die bovendien vlak bij de woningen ligt. Vandaar dat we meestal kiezen voor ondergrondse warmtenetten. Een warmtepomp haalt dan warmte uit de grond en voorziet de bewoners van warm water, verwarming en – minstens even belangrijk – koeling.” 

 

Partners in duurzaamheid 

BNP Paribas Fortis financierde al diverse projecten van Noven. “De bank heeft altijd veel vertrouwen gehad in wat we deden. Wat we hebben kunnen realiseren is in grote mate te danken aan dat vertrouwen – zonder al te emotioneel te willen worden”, lacht Rabaey. “Tegelijk merk ik dat wij ook belangrijk zijn voor BNP Paribas Fortis omdat wij meewerken aan zijn duurzame ambities. We versterken elkaar.”