Schuldinvordering: exclusieve SDZ-voordelen voor ondernemers

Uw nieuwe activiteit als zelfstandige schiet uit de startblokken, net als uw omzet en uw inkomen … tenzij uw klanten niet betalen. Hoe krijgt u uw geld als startende ondernemer, zonder grote kosten te maken? Xavier Leblanc, sinds vier maanden consultant en aangesloten bij het SDZ, legt uit.

"Dit had ik helemaal niet zien aankomen: ondanks verschillende aanmaningen en een perfect uitgevoerde opdracht, bleef mijn factuur van 425 euro onbetaald. Erger nog, de klant liet me verstaan dat ik toch niet verder zou gaan dan een herinnering sturen, omdat juridische stappen me te veel geld zouden kosten”, vertelt Xavier. Alle begrip voor het dilemma waarmee Xavier geconfronteerd werd: het geld waarop hij recht had, opgeven of stappen ondernemen die hem mogelijk meer zouden kosten dan het bedrag dat hij tegoed had?

Actie ondernemen zonder buitensporige kosten te maken

Wat de klant niet wist, was dat Xavier dankzij zijn aansluiting bij het SDZ actie kon ondernemen om het geld te recupereren, zonder buitensporige kosten te maken. “De mogelijke kosten voor een advocaat leken me in eerste instantie niet in verhouding tot de 425 euro die ik tegoed had. Maar tezelfdertijd leek het mij niet eerlijk om dat bedrag zomaar op te geven. En als je net gestart bent, telt elke euro! Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik hoorde dat ik dankzij mijn aansluiting bij het SDZ recht had op de tussenkomst van een gerechtsdeurwaarder voor de invordering van de schuld. Hoe het uiteindelijk afgelopen is? Ik bezorgde het invorderingsverzoek samen met de bewijsstukken aan het SDZ, waarna een deurwaarderskantoor mijn slecht betalende klant een ingebrekestelling stuurde. En dat wierp zijn vruchten af: enkele dagen later stond het geld op mijn rekening!”

Een ingebrekestelling, en meer …

De tussenkomst kostte Xavier uiteindelijk een verwaarloosbaar bedrag. Het SDZ vergoedt zijn leden een aanzienlijk deel van het ereloon van de gerechtsdeurwaarder als de tussenkomst leidt tot de betaling van de schuld. En zelfs het volledige bedrag als er geen betaling volgt. “Bovendien beperkt de steun van het SDZ zich niet tot de ingebrekestelling door de gerechtsdeurwaarder”, vult Xavier aan.

"Mijn dossierbeheerder bij het SDZ legde me uit dat als mijn klant niet zou hebben gereageerd op de ingebrekestelling of de aanmaning van de gerechtsdeurwaarder, het mij niets zou hebben gekost. In dat geval zou het SDZ de inning van mijn schuld voor de rechter hebben gebracht. Ik zou een gratis analyse hebben gekregen van een van hun advocaten met een inschatting van mijn kansen om te winnen voor de rechter. En als ik had besloten om een procedure op te starten, dan had ik tegen gunstige voorwaarden een beroep kunnen doen op de diensten van die advocaat.”

De voordelen van een lidmaatschap bij het SDZ

Net als Xavier krijgen alle startende ondernemers die aangesloten zijn bij het SDZ, zeer concrete ondersteuning bij de invordering van hun schulden. Daarnaast kunnen ze rekenen op juridische en administratieve bijstand, inclusief modeldocumenten. Als klant van BNP Paribas Fortis profiteert u van een korting op uw lidgeld.

Ontdek alles over uw voordelen

 

Vzw Federatie van Handelaars, Ambachtslui en Bedrijven van het SDZ, Drève Richelle 161 K, 1410 Waterloo, België – BTW BE 0471.795.627 – RPR Nijvel.