3 tips om uw (klein)kinderen te helpen bij de aankoop van een woning

De Belgische huizenprijzen blijven de pan uit swingen. Vraagt u zich af of uw kinderen nog wel een huis zullen kunnen kopen? Dat is normaal. Volgens een enquête van onderzoeksbureau Profacts noemt 20 procent van de Belgen tussen 40 en 59 jaar dat zelfs hun belangrijkste zorg. Hoe kunt u uw (klein)kinderen helpen om een woning te kopen? 

Hoewel leningen nog nooit zo goedkoop waren, stegen de prijzen van appartement en vrijstaande huizen sterk afgelopen jaren. De aankoop of bouw van een woning us financieel niet voor iedereen haalbaar is. 

3 tips van onze expert 

Wilt u uw kinderen of kleinkinderen helpen om op een dag de gelukkige eigenaars van een woning te worden?  

Ziehier de drie tips van Tim Spellemans, productexpert woonkredieten bij BNP Paribas Fortis. 

  • Moedig uw (klein) kind aan om op zijn of haar achttiende verjaardag een aparte, gereglementeerde spaarrekening te openen en daar maandelijks een bedrag op te storten. 
  • Bekijk samen met een adviseur of het interessant is voor uw kind om te starten met langetermijnsparen via een Home Invest Plan (en draag ook uw steentje bij). Dat spaarplan kan een fiscaal voordeel opleveren en het gespaarde geld kan ook dienen om een schuldsaldoverzekering te financieren. 
  • Schenk uw kind een deel van de aankoopprijs van het vastgoed. U kunt zelfs uitdrukkelijk laten vermelden in de schenking dat het geld alleen gebruikt mag worden voor de aankoop van een woning. Laat u hierover adviseren door een notaris. 

Meer weten? Bekijk alle beschikbare oplossingen om uw kinderen op weg te helpen naar financiële zelfstandigheid.

Vraag u zich af hoe u een hypothecair krediet afsluit en eigenaar wordt van uw eerste woning? Ontdek alles wat u moet weten.   

Over Ask Your Bank 

BNP Paribas Fortis wil je helpen met je geldzaken. Daarom vroegen we aan meer dan 1000 Belgen welke vragen en bezorgdheden ze hebben. Met de serie Ask Your Bank bieden we een antwoord in duidelijke taal.