- 4/3/2025

Hoe financiert u uw nieuwe onderneming?

3 min

Als beginnend ondernemer komt het er voor u op aan om een werkbaar startkapitaal bij elkaar te halen. Ontdek de verschillende mogelijkheden om de kosten voor uw opstart te dekken. Zo gaat u voluit aan de slag! Startkapitaal bestaat vaak uit een mix van interne en externe financiering. We zetten hier alles op een rijtje en bekijken ook op welke manieren de overheid voor u met subsidies klaarstaat.

Het is slim om verschillende financieringsbronnen tegen elkaar af te wegen en pas dan een keuze te maken. We bespreken er hier een vijftal (eigen kapitaal, professionele lening, crowdfunding, banklening voor zelfstandigen en overheidssteun). Tot slot graven we wat dieper in de mogelijkheden die de overheid u als ondernemer biedt om subsidies te verwerven.

Met uw eigen middelen aan de slag

De eenvoudigste manier om kapitaal te verzamelen, is kijken wat u zelf in huis hebt. Heel wat ondernemers financieren hun projecten (deels) zelf. Zo behoudt u uw zelfstandigheid en vermijdt u een eventuele afbetaling. En uw mogelijke winst, die wordt er alleen maar groter door.

Toch is het geen goed idee om al uw centen zomaar in uw nieuwe onderneming te investeren. We raden u aan om de vork tussen 20% en 40% als richtcijfer te hanteren. Al wat hoger is, kan doorwegen op uw persoonlijke financiën. Een kleiner percentage heeft dan weer niet genoeg gewicht om andere mogelijke investeerders van uw motivatie te overtuigen.

Over naar familie: uw startkapitaal is bekend

Eigenlijk is de juiste term: over naar Family, Friends and Fools – in het jargon: 3F. U mag als ondernemer namelijk een beroep doen op de steun van de mensen die u al uw leven lang kent. Zij mogen u het geld schenken, zodat het bij de bedrijfsmiddelen komt. Maar evengoed lenen ze u een bedrag, dat dan als ‘professionele lening’ bekendstaat. Hier horen belastingvoordelen bij, al naargelang het gewest waarin u de steun krijgt. Dit zijn de varianten:

Duik in de crowd voor een deel van uw kapitaal

Via crowdfunding laat u het brede publiek deel uitmaken van uw startkapitaal. Er zijn vier soorten:

  • Via giften (donation crowdfunding): hier schenkt het publiek u uit overtuiging geld en verwacht het niets in ruil.
  • Via een beloning (reward crowdfunding): u schenkt het publiek, in ruil voor financiële steun, een niet-​financiële beloning. Dat kan een product of een dienst zijn.
  • Via een lening (lending crowdfunding): het publiek investeert een bedrag in uw onderneming. Dat geld krijgt het later met interest terug.
  • Via een kapitaalsinvestering (equity crowdfunding): in dit scenario krijgt uw start-​up er aandeelhouders bij.

U klopt aan bij de bank

Met een banklening voor zelfstandigen verzekert u uzelf en uw onderneming van een professioneel zakelijk krediet*. Voldoende eigen middelen, activa om te financieren en een goed businessplan zijn nodig voor u om met ons rond de tafel gaat zitten. Bovendien zijn de interesten en dossierkosten van een banklening fiscaal aftrekbaar.

Een afspraak maken met het Easy Starters Team.

Subsidies: u klopt aan bij de overheid

Er bestaan heel wat mogelijkheden voor nieuwe ondernemingen zoals die van u om een mooie subsidie aan uw startkapitaal toe te voegen. Deze vorm van overheidssteun vraagt meestal wel wat tijd om een dossier in te dienen, maar is substantieel genoeg om een verschil te maken.

Wegwijs in subsidies

Of u nu in Vlaanderen, Brussel of Wallonië van start gaat met uw onderneming, zowat overal zijn er heel wat mogelijkheden om als starter subsidies te krijgen. Elk gewest pakt het op zijn eigen manier aan.

Ga voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest naar de site 1819.brussels. Ook de site van Innoviris is een aanrader: ze bundelt alle Brusselse ondersteunende kennis voor innovators zoals u.

Het Waals Gewest pakt uit met Midas, een platform dat subsidies, financiering en steun combineert voor iedereen die in Wallonië actief is met een onderneming.

In Vlaanderen is de website van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio.be) uw baken. De site toont u alle mogelijkheden op een duidelijke manier en verwijst u waar nodig online door.

De Europese Unie tot slot staat klaar om uw ambitieuze Europese plannen met heel wat fondsen te ondersteunen. Het land waar uw onderneming gevestigd is, bepaalt hoe u de financiering moet aanvragen. De lijst voor België krijgt regelmatig een update.
 
Zoekt u iemand die u door de bomen het bos helpt zien? Neem dan zeker contact op met de specialisten van BNP Paribas Fortis voor meer informatie.

Geef uw ondernemersproject een vliegende start met de Starters Kit, een pakket boordevol voordelen.

Ontdek het aanbod