Het Anker, klaar voor een ‘gouden’ toekomst

Het Anker, gevestigd in de binnenstad van Mechelen, is niet zomaar een brouwerij. Binnen de muren van het door UNESCO erkende werelderfgoed ‘het Groot Begijnhof’ huist naast de brouwerij ook een driesterrenhotel, een gezellige brasserie met winkel en worden er begeleide rondleidingen georganiseerd. De Mechelse familiebrouwerij die al 5 generaties lang bier brouwt is wereldwijd gekend voor haar meermaals bekroonde speciaalbieren “Gouden Carolus”. Sinds 2010 distilleert Het Anker in Stokerij De Molenberg, de 17e-eeuwse familiehoeve in Blaasveld, ook Single Malt whisky op basis van het moutbeslag van Gouden Carolus Tripel. 

Die successen zijn er niet zomaar gekomen. Om die groei te realiseren en de activiteiten verder uit te bouwen ging zaakvoerder Charles Leclef te raad bij huisbankier BNP Paribas Fortis. De lange samenwerking, de kennis die de bank had van deze gezonde Belgische kmo en een gedeelde visie rond duurzaamheid mondden uit in een nog nauwere relatie. In juni 2016 stapte BNP Paribas Fortis Private Equity via een kapitaalsverhoging mee in het bedrijf. Het gaf Het Anker de financiële ruimte om haar expansieplannen in brouw- en distilleeractiviteiten op duurzame wijze te realiseren. De samenwerking met BNP Paribas Fortis Private Equity zorgde voor een verdere professionalisering op vlak van rapportering en governance, evenwel met behoud van de familiale identiteit van het bedrijf. 

Groei ondersteunen 

Ondernemingen financieren en hun groei ondersteunen: dat is de ambitie van BNP Paribas Fortis Private Equity. “We zorgen voor een financiële inbreng onder de vorm van kapitaal of mezzanine, en begeleiden en ondersteunen ondernemingen op lange termijn bij de uitvoering van hun strategie en businessplan”, aldus Laurens Boriale, Investment Manager bij BNP Paribas Fortis Private Equity. “In elk bedrijf streven wij ernaar om waarde te creëren, door onze operationele en financiële skills aan te reiken, ons internationale netwerk ter beschikking te stellen, of een beroep te doen op onze expertise die we over tientallen jaren hebben opgebouwd.”

Familiale verankering 

Private Equity is een uitstekend middel om te investeren in de reële economie en om het kmo-weefsel te versterken. Bovendien is het complementair aan het familiaal aandeelhouderschap en bankfinanciering. “Onze investering is een oplossing om ook in de toekomst het bedrijf familiaal te verankeren. De kapitaalsverhoging in Het Anker is daarom een perfecte illustratie van de investeringsaanpak van BNPP Fortis Private Equity.” 

Mooie vooruitzichten 

Het Anker was meteen te vinden voor het private equity-idee. Charles Leclef: “We zijn dankbaar dat de bank zo intens met ons wil samenwerken en onze toekomstvisie deelt. Ook voor ons staat duurzaamheid centraal. BNP Paribas Fortis is al meer dan 30 jaar onze financiële partner en hebben ook deze keer bijzonder constructief en creatief nagedacht over de opties om Het Anker verder te laten groeien. Ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe investeringsronde ons voorbereidt op een ‘gouden’ toekomst onder leiding van de volgende generatie.”