-

In 3 stappen naar een energiezuiniger bedrijfsgebouw

2 min

Tijdens de internationale klimaattop eind 2019 (COP25 in Madrid) lanceerde de Europese Commissie haar ambitieuze ‘European Green Deal’-plan, dat van Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent moet maken. Het plan rekent ook op bedrijven om hun steentje bij te dragen.

37 procent van de gebouwen in België zijn niet-residentiële gebouwen zoals scholen, kantoren, ziekenhuizen en zorginstellingen. Ze zijn verantwoordelijk voor 14 procent van de energieconsumptie en 6 procent van de totale CO2-uitstoot in België. Tussen 1990 en 2019 steeg de CO2-uitstoot van niet-residentiële gebouwen met maar liefst 33 procent. En dat terwijl dit cijfer met 55 procent moet dalen tegen 2030* …

Maar er is goed nieuws! Er komen steeds meer oplossingen op de markt om de energie-efficiëntie van gebouwen te optimaliseren. Geen idee waar te beginnen? We nemen u stap voor stap mee naar een energiezuiniger bedrijfsgebouw!

Eerste stap: een energieaudit

Een energieaudit van uw bedrijfsgebouw is de eerste noodzakelijke stap. Zo komt u meteen te weten waar de grootste ‘energievreters’ zich bevinden en wat u eraan kunt doen. Bovendien voorzien de verschillende gewesten in ons land zowel vereisten als ondersteuning als het gaat om het in kaart brengen van het energieverbruik van bedrijfsgebouwen.

Vlaanderen

In Vlaanderen bestaan er op vandaag al verplichtingen op het vlak van energieaudits. Zo moeten bedrijven met een jaarlijks primair energieverbruik van meer dan 0,1 PJ (ongeveer 28 miljoen kWh) een energieplan hebben en moeten grote bedrijven om de 4 jaar een energieaudit laten uitvoeren.
Daarnaast moedigt de Vlaamse overheid bedrijven aan om in te zetten op meer energie-efficiëntie met de Energiebeleidsovereenkomst (EBO).
Het Vlaamse Energiebedrijf biedt dan weer een energiescan aan.

Wallonië

Op 1 april 2024 treedt in Wallonië de hervorming van de energieaudits voor bedrijven in werking. Het nieuwe AMUREBA-systeem zet in op subsidies die beter afgestemd zijn op de behoeften van ondernemingen, meer kwalitatieve audits uitgevoerd door gecertificeerde instellingen en een vereenvoudiging van de administratieve procedures.

Brussel

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voorziet een Renolution energieaudit-premie van 3000 euro, voor zowel particulieren als professionelen, op voorwaarde dat het gebouw minstens 10 jaar voor het indienen van de subsidieaanvraag gebouwd werd.
De BRUXEO energie-adviseurs voeren een gratis energiescan uit.

Tweede stap: prioriteiten stellen

Nadat u de resultaten van de energieaudit hebt ontvangen en u zicht hebt op de maatregelen die de energie-efficiëntie van uw bedrijfsgebouw kunnen verbeteren, is het tijd om prioriteiten te stellen. Een energiezuinig bedrijfsgebouw is een project op langere termijn. U kunt de investeringen dus plannen over meerdere jaren, afhankelijk van uw budget en de ingrepen die nodig zijn:

    • Het vervangen van enkel glas door hoogrendementsglas is pas aan de orde als de buitenste ‘schil’ van uw gebouw op punt staat en alle muren geïsoleerd zijn.
    • Het plaatsen van een warmtepomp, bijvoorbeeld, kan enkel als uw gebouw voldoende geïsoleerd is en het verwarmingssysteem hierop afgestemd is.
    • Zonnepanelen kunnen pas geplaatst worden nadat u uw dak hebt geïsoleerd.

Ook kleine ingrepen maken een verschil

Naast de grotere renovatieprojecten kunnen enkele kleinere ingrepen de energie-efficiëntie van uw gebouw gevoelig verbeteren:

    • Is de atmosferische of hoogrendementsketel van uw bedrijf ouder dan 15 jaar? Vervang hem door een nieuwe condensatieketel en bespaar 15 tot 30% op de verwarmingskosten.
    • Een warmtewisselaar op het ventilatiesysteem recupereert tot 85% van de warmte uit de afgevoerde lucht.
    • Heel wat industriële processen lenen zich tot energierecuperatie. Een luchtvoorverwarmer op een stoomketel kan het rendement bijvoorbeeld met 3 tot 5% opkrikken.
    • Een luchtcompressor plaatst u best in een koele ruimte: als de temperatuur van de aanzuiglucht met 5 °C daalt, stijgt het rendement met 1,5%.
    • In bedrijven gaat gemiddeld 20 à 40% van de perslucht verloren. Controleer dus regelmatig of er geen lekken zijn. Bovendien wordt de druk van de persluchtinstallatie best zo laag mogelijk ingesteld. Per bar drukverlaging bespaart u 8% op de stroomfactuur.
    • In een kantooromgeving slorpen computers, printers en andere kantoorapparatuur soms meer dan een kwart van het totale elektriciteitsverbruik op. Schakel die toestellen uit als er niet gewerkt wordt.
    • Fluorescentielampen (tl-buizen) die alleen aan de uiteinden gloeien, verbruiken drie keer meer dan normaal. Snel vervangen is de boodschap!

Klaar om uw bedrijfsgebouw energiezuiniger te maken?

Ontdek onze oplossingen

 

*Bron: Isolatiebarometer Recticel