- 3/5/2024

Energie vervoeren en veiligstellen in Europa

3

Het Prinses Elisabeth-eiland wordt het eerste kunstmatige energie-eiland ter wereld. Het moet dienen om windenergie aan land te brengen én uit te wisselen met andere Europese landen. Een combinatie van innovatie en technologie, met behoud van de biodiversiteit.

8.802 km: dat is de lengte van alle hoogspanningslijnen en -kabels die Elia Transmission in België beheert. Elia houdt de lichten aan door de elektriciteitsproductie en het -verbruik op elk moment op elkaar af te stemmen.

Kunstmatig energie-eiland

Netbeheerder Elia is net begonnen aan een van de meest uitdagende projecten in zijn geschiedenis: het kunstmatige energie-eiland Prinses Elisabeth. Het eiland wordt gebouwd in het midden van de Prinses Elisabeth-windzone, die 285 km² groot is. Het is de tweede windzone in de Belgische Noordzee die van nul moet worden aangelegd. Met een capaciteit van 3,5 gigawatt zal het nieuwe windpark voldoende elektriciteit produceren voor het jaarlijkse verbruik van 3,5 miljoen huishoudens.

Catherine Vandenborre, CFO van Elia: "Het Prinses Elisabeth-eiland is een belangrijke schakel in het succes van de energietransitie in België. Het eiland heeft een dubbele functie. Enerzijds zal het elektriciteit van de nieuwe offshore windparken aan land brengen. En anderzijds zullen we het eiland vanaf 2030 ook verbinden met windparken in andere landen, zodat we daar elektriciteit mee kunnen uitwisselen. Zo krijgt ons land toegang tot goedkope en hernieuwbare energie. En dat is belangrijk voor onze energie-intensieve industrieën, die in de komende 10 jaar massaal zullen overstappen van fossiele brandstoffen op windenergie. Bovendien draagt België op die manier bij aan de klimaatdoelstellingen van Europa en aan de ambitie om 300 gigawatt offshore wind in de Noordzee te realiseren tegen 2050."

Ontwerpen met oog voor de natuur

Op het vlak van locatie, ontwerp en uitvoering probeert Elia de ongewenste effecten op het zeemilieu zoveel mogelijk te beperken. "We gaan een stap verder en kiezen voor een natuurinclusief ontwerp", legt Catherine Vandenborre uit. "In overleg met experts nemen we concrete stappen om de biodiversiteit rond het eiland te beschermen. Zo voegen we richels toe aan de buitenste stormmuren waar de drieteenmeeuw – een kwetsbare vogelsoort – kan rusten en broeden. Onder de waterlijn combineren we verschillende maatregelen om een divers en rijk kunstmatig rif te creëren, met een speciale focus op de terugkeer van de Europese platte oester. We kozen de maatregelen op basis van hun technische haalbaarheid en het verwachte positieve resultaat."

Cocreatie en innovatie

Voor zo’n natuurinclusief ontwerp moesten alle stakeholders en domeinexperts nauw samenwerken en hun kennis delen. "Een leerzaam proces voor alle betrokkenen", bevestigt Vandenborre. "Met het initiatief wil Elia de toon zetten voor het bouwen van offshore infrastructuur op een milieuvriendelijke manier. De zeeën van Europa worden de energiecentrales van de toekomst. Door maatregelen voor het behoud van de biodiversiteit te integreren in het ontwerp- en bouwproces, willen we de positieve resultaten verhogen en versnellen. Het cocreatieproject met de experts leverde al een belangrijke bijdrage aan de wetenschappelijke ontwikkeling op dat vlak. Maar het werk is nog niet af. Via monitoringprogramma's zullen we de gekozen maatregelen opvolgen en indien nodig aanpassen.”

Klaar voor de volgende windvlaag

Als belangrijke financiële partner ondersteunt BNP Paribas Fortis de transitie van Elia naar een betrouwbaar, betaalbaar en milieuvriendelijk energiesysteem. Onze bank financierde al 8 windparken in de Belgische Noordzee. Die zijn samen goed voor 2.200 megawatt, vergelijkbaar met 2 tot 3 kerncentrales. Het volgende project? Nieuwe windparken in de Prinses Elisabeth-zone. Die zullen we realiseren via projectfinanciering, waarbij de onderliggende contracten en de daaruit voortvloeiende cashflows de leningen zullen ondersteunen.