Bankzaken in het digitale tijdperk: herken phishing en laat u niet misleiden

Niemand ontsnapt tegenwoordig aan pogingen tot oplichting. De afgelopen zes maanden ontving 69% van de Belgen minstens één phishingbericht. Omdat zowat iedereen wel klant is van een bank, misbruiken cybercriminelen maar wat graag de naam van financiële instellingen om mensen te misleiden. Door de razendsnelle technologische evolutie worden ook de oplichtingspogingen, en specifiek de phishingberichten, steeds geavanceerder. Phishing gebeurt op diverse manieren: via e-mail, sms, telefoon …

Volgens het Centrum voor Cybersecurity België werden in 2022 ca. 25 waarschuwingen per minuut uitgestuurd naar internetgebruikers, waarmee bijna 14 miljoen kliks richting louche websites voorkomen konden worden. Ook in 2022 stuurden Belgische internetgebruikers exact 6 miljoen berichten door naar het e-mailadres verdacht@safeonweb.be, dus meer dan 16.000 berichten per dag!

Deze cijfers tonen aan hoe belangrijk het is om altijd op uw hoede te zijn. Eén moment van onoplettendheid kan zware gevolgen hebben. Onthoud sowieso altijd deze gouden regel: uw bank vraagt u nooit naar vertrouwelijke gegevens, uw geheime codes (pincodes, CVV-code …) of de M1-/M2-handtekeningcodes. Ze vraagt u ook nooit om software te installeren om uw computer op afstand te kunnen bedienen (zoals TeamViewer of AnyDesk).

Door de integratie van bpost bank binnen BNP Paribas Fortis* in januari 2024 zullen er verschillende communicaties naar u worden verstuurd, onder meer over de nieuwe Packs. Blijf altijd op uw hoede. Fraudeurs kunnen proberen zich voor te doen als de bank.

 

Enkele voorbeelden

Een phishingmail kan op het eerste gezicht heel authentiek lijken … met dat verschil dat de bijgevoegde link leidt naar de aanmeldpagina van een frauduleuze website.

Phishing gebeurt trouwens niet enkel via mail. In de video hieronder ziet u een concreet voorbeeld van oplichting via de telefoon.

 

Zo kunt u zich beschermen

Let altijd goed op. Check om te beginnen het volledige adres van de afzender: is het wel echt het adres van de betrokken organisatie? Beweeg uw cursor over de link zonder erop te klikken voordat u daadwerkelijk klikt, om het URL-adres te controleren. Leer frauduleuze links herkennen op de website surfenzonderzorgen.safeonweb.be

 

Wat als u fraude vaststelt?

Verdacht bericht ontvangen? 

Hebt u een bericht met ons logo ontvangen waarin men u vraagt om – op welke wijze ook – uw rekeningnummer en pincode door te geven, uw CVV-code, of uw M1- of M2-handtekening? Antwoord niet en klik zeker niet op de link! Stuur de e-mail of een screenshot van bijvoorbeeld de sms naar phishing@bnpparibasfortis.com.

Denkt u dat u vertrouwelijke gegevens hebt prijsgegeven? 

  • Bekijk uw recentste verrichtingen om te controleren of er verdachte transacties bij zijn. 
  • Neem altijd contact op met het Easy Banking Centre (maandag tot vrijdag van 7 tot 22 uur en zaterdag van 9 tot 17 uur). Bel naar het nummer  02 762 60 00
  • Buiten de openingsuren van het Easy Banking Centre, uitsluitend bij vermoeden van fraude, kunt u bellen naar het nummer  02 433 43 80. Via Easy Banking App komt u makkelijk in contact met het Easy Banking Centre of het nummer voor fraudegevallen: kijk daarvoor in het menu ‘Communicatie’.
  • Blokkeer onmiddellijk al uw bankkaarten via Card Stop op het nummer  078 170 170  of blokkeer uw debetkaart(en) via Easy Banking App.
  • Doe aangifte bij de politie en bezorg een kopie van het verhoor-pv aan uw BNP Paribas Fortis-adviseur.
  • Check via Easy Banking Web (Instellingen > Toegang tot onze apps) of Easy Banking App (Instellingen > Beveiliging > Toestellen met onze apps) op welke toestellen uw bankapp is geïnstalleerd en verwijder verdachte en onbekende toestellen. 

Meer informatie vindt u op Safeonweb.be en op de website van de Belgische federatie van de financiële sector


Om phishingvalstrikken te ontwijken en het online veilig te houden, kunt u via onderstaande link al onze tips bekijken.

Bescherm uzelf tegen onlinefraude en phishing

 

*Onder voorbehoud van goedkeuring door de toezichthoudende autoriteiten en de bevoegde organen van bpost bank en BNP Paribas Fortis.