- 05/09/2024

Welke formule voor uw elektrische bedrijfswagen?

2 min

De komende jaren wijzigt er heel wat op het vlak van fiscale aftrekbaarheid voor bedrijfswagens.

Voor reeds aangekochte brandstofwagens vermindert de fiscale aftrek. Voor nieuwe wagens zal afhankelijk van de datum van aanschaf de fiscale aftrek steeds verminderen de komende jaren. Voor fossiele brandstofwagens en hybride wagens verdwijnt de fiscale aftrek zelfs volledig als de wagen vanaf 2026 werd aangekocht.

Kiezen voor een elektrische wagen is dus evident om uw fiscaal voordeel te behouden.

Vanaf 1 juli 2023 t.e.m. 31 december 2025 is er een tussenperiode waarin nog een fiscale aftrek geldt voor brandstofwagens. Maar die aftrek zal verminderen, er zitten namelijk plafonds op. In die tussenperiode is er een 'uitdoofscenario' voor auto's op fossiele brandstof.

Voor brandstofwagens die zijn aangekocht vóór 2023, zal de fiscale aftrekbaarheid in 2025 zakken naar 75%, in 2026 naar 50% en in 2028 naar 0%. Als u uw wagen later hebt aangeschaft, is de fiscale aftrek nog lager.

Koopt u een nieuwe diesel-, benzine- of hybride wagen aan in 2024? Dan zal de fiscale aftrek daarvoor in 2025 dalen naar maximum 75%, in 2026 naar maximum 50% en vanaf 2028 is de fiscale aftrek niet meer mogelijk.

Koopt u een elektrische wagen vóór 1 januari 2027, dan kan u zelfs gedurende de hele levensduur/contractduur van uw wagen de fiscale aftrek van 100% behouden. Tussen 2027 en 2031 zal ook de fiscale aftrek voor een elektrische wagen stelselmatig afbouwen van 95% voor elektrische wagens aangekocht in 2027 naar 67,5% voor wagens aangekocht vanaf 2031.

U kiest dus best nu al voor een elektrische wagen voor een maximale fiscale aftrek de komende jaren.

De hamvraag blijft wel: wat is de beste manier om die wagen te financieren? Laten we de verschillende mogelijkheden bekijken: aankoop met eigen middelen of op krediet, financiële leasing of operationele leasing.


Uw wagen kopen met eigen middelen of op krediet

Kopen met eigen mid­de­len

De wagen aan­kopen met eigen mid­de­len is de een­vou­dig­ste for­mu­le. U be­taalt de auto met het werkkapitaal van uw onderneming en daar­mee is de kous af. Zonder maan­de­lijk­se af­los­sin­gen of in­te­res­ten. U bent de wet­te­lij­ke ei­ge­naar van de wagen – wat bij een fi­nan­ciële of ope­ra­ti­o­ne­le lea­sing niet zo is.

Toch is er ook een na­deel: u staat in voor alle ad­mi­ni­stra­tie­ve for­ma­li­tei­ten en alle kos­ten. Zoals tak­sen, ver­ze­ke­ring, ban­den, on­der­houd … En u gebruikt uw werkkapitaal en houdt dus minder over voor dagelijkse werking van uw bedrijf.

Kopen op kre­diet

Met de aan­koop op kre­diet hoeft u niet met­een een grote som geld op­ te hoes­ten. En door­gaans kan het con­tract snel wor­den af­ge­slo­ten. U kunt de fi­nan­cie­ring zelfs on­li­ne aan­vra­gen en af­ron­den.

Bo­ven­dien is het een flexi­bel sys­teem. U kunt bij­voor­beeld kiezen voor maan­de­lijk­se of drie­maan­de­lijk­se be­ta­lin­gen. Of u kunt kiezen voor vaste, pe­ri­o­die­ke te­rug­be­ta­lin­gen of vaste ka­pi­taal­a­f­los­sin­gen. In dat laat­ste geval be­taalt u aan het begin van het con­tract meer af dan aan het einde.

Net als bij de aan­koop met eigen mid­de­len bent u de wet­te­lij­ke ei­ge­naar van de wagen en draagt u de kos­ten ervan. U staat ook in voor de ver­schil­len­de ad­mi­ni­stra­tie­ve for­ma­li­tei­ten.

Fi­nan­cie­ring van de btw en fis­ca­le ge­vol­gen

Bij een kre­diet geldt voor de mees­te zelf­stan­di­gen de regel dat de btw voor maxi­maal 50% kan wor­den ge­fi­nan­cierd. Enkel vrije be­roe­pen kun­nen de btw even­tu­eel vol­le­dig fi­nan­cie­ren.

Fis­caal ge­zien is een kre­diet vrij een­vou­dig op­ge­zet. De in­te­res­ten van het kre­diet mag u als be­roeps­kos­ten in­bren­gen en ver­der schrijft u de wagen na­tuur­lijk af. In beide ge­val­len moet u wel re­ke­ning hou­den met de fis­ca­le af­trek­be­per­kin­gen en even­tu­eel het be­roeps­ma­tig ge­bruik van de wagen.


Uw wagen leasen: welk type leasing past bij u?

Financiële of operationele leasing

Zowel voor financiële leasing als voor operationele leasing geldt dezelfde logica: u betaalt huur aan een leasingmaatschappij voor een bepaalde periode, meestal vier of vijf jaar.

Bij financiële leasing is de leasemaatschappij juridisch eigenaar en bent u economisch eigenaar. U zorgt voor de inschrijving van het voertuig en het onderhoud. Het bedrag van de aankoopoptie is bekend vanaf het begin van het contract. U kan de wagen aankopen aan die vooraf bepaalde waarde.

Bij operationele leasing is de leasemaatschappij zowel juridisch als economisch eigenaar voor de duurtijd van het contract. De huur stopt op het einde van de looptijd en u levert de wagen in bij de leasemaatschappij. U kunt dan besluiten om een nieuwe wagen te leasen.

De formule 'inclusief diensten'

Het is een van de grote voordelen van de operationele leasing tegenover de financiële leasing: de taksen, de (omnium)verzekering, het onderhoud en alle kosten (behalve brandstof) zijn inbegrepen in de huurprijs.

Bovendien krijgt u extra diensten zoals zomer- en winterbanden, pechverhelping en een vervangwagen. U betaalt dus een bepaald bedrag per maand en hoeft verder niets meer te regelen. U rijdt zonder zorgen.

Welke fiscale gevolgen?

De aankoopoptie heeft fiscale gevolgen. Bij financiële leasing hebt u de keuze:

  • Ofwel schrijft u het af, wordt het geboekt op het actief en brengt u de intresten in als kost. Met aankoopoptie van van 4 tot 15%.
  • Ofwel boekt u de volledige huur in als beroepskost. Met aankoopoptie >15%.

Bij een operationele leasing daarentegen brengt u de volledige huurprijs in als kosten. In beide gevallen zijn er fiscale aftrekbeperkingen en moet u eventueel rekening houden met het beroepsmatig gebruik van de wagen.

Ook belangrijk: de btw zit vervat in de maandelijkse huurprijs en betaalt u dus niet in één keer. Zo houdt u uw kredietlijnen vrij voor andere investeringen.

Kiest u voor krediet of leasing?

Dat is afhankelijk van wat u wilt. Vergelijk de krediet- en leasingsformules voor uw professionele voertuigen. Van personenwagens en bedrijfsvoertuigen in alle vormen en maten tot nieuwe vervoermiddelen, zoals elektrische fietsen, scooters en steps, hoverboards, monowheels;…

U heeft interesse in een krediet op afbetaling, financiële leasing of operatonele leasing?

Ontdek onze formules