-

Beleggingsfraude: laat u niet vangen!

5 min

Sociale media zijn niet alleen een venster op de wereld, maar zijn er ook een waarlangs oplichters naar binnen klimmen. We kunnen tegenwoordig geen tijdlijn meer bekijken of er verschijnen talloze word-snel-rijkberichten, vooral over cryptomunten. Op Instagram, Snapchat, Facebook en YouTube spiegelen tal van advertenties ongelooflijke winsten voor via beleggingen.

Maar daarachter zit een minder mooie realiteit verscholen: beleggingsfraude. Een kleine inleg voor winsten in veelvoud! Achter die verleidelijke beloften zitten al te vaak valstrikken verborgen, opgezet door gewiekste oplichters. Maar hoe onderscheiden we dan echte advertenties van valse? We hebben enkele tips voor u op een rijtje gezet waarmee u zich kunt beschermen tegen dit soort online oplichting.

Gouden bergen …

Bij beleggingsfraude gaat het vaak om een onweerstaanbaar aanbod, een unieke, niet te missen kans. Er worden gouden bergen beloofd: in recordtijd haalt u een fenomenaal rendement. Maar eens u er geld hebt ingestopt, komt de lelijke waarheid aan het licht: die gouden bergen waren maar een lokmiddel en de belegging in kwestie bestaat niet eens. Soms levert het eerste bedrag wel een leuke winst op, waarmee men uw vertrouwen probeert te winnen en u wil aanzetten om nog meer te beleggen, maar dan wordt de belegging opeens verlieslatend!

Hoe ontloopt u bedrieglijke beleggingskansen?

Neem deze voorzorgen om niet in de val te trappen:

  1. Let op als u overspoeld wordt door berichten: ook als men voortdurend bij u aan de lijn hangt of u maar WhatsApp- of mailberichtjes blijft sturen, laat er u dan niet door overhalen.
  2. Wees kritisch: belooft men u gouden bergen? Wees dan op uw hoede. Een onrealistisch rendement dat te mooi lijkt om waar te zijn, is meestal een teken van oplichting. Vraag steeds duidelijke en begrijpelijke informatie op bij de aanbieder en controleer die! Ziet u het echt zitten om uw spaargeld aan een onbekende toe te vertrouwen?
  3. Trek de aanbieder na: controleer de gegevens van de firma om zeker te zijn dat ze echt bestaat én te vertrouwen is. De website van de FSMA (Financial Services and Markets Authority) kan u helpen verdachte platformen te herkennen. Vindt u er geen betrouwbare informatie over? Ga dan niet op het aanbod in.
  4. Kijk op Safeonweb: op de website van de Belgische overheid rond cyberveiligheid staan tal van tips en waarschuwingen voor veilig surfen op het internet. U leert er niet alleen oplichterstechnieken te herkennen en uzelf te beschermen, u kunt er ook uw kennis testen.

Voor meer informatie raadpleeg de Febelfin website. U kan er een sensibiliseringsvideo terugvinden gebaseerd op waargebeurde feiten. 

Meer weten

Bent u opgelicht? Volg deze stappen

Zelfs de voorzichtigste beleggers kunnen in de val lopen. Bent u het slachtoffer van oplichters, doe dan het volgende:

  1. Breng de autoriteiten op de hoogte: dien zo snel mogelijk een klacht in bij de lokale politie.
  2. Bel uw contactpersoon of het Easy Banking Centre op het nummer 02 762 60 00 (van maandag tot vrijdag van 7 tot 22 uur en op zaterdag van 9 tot 17 uur).
  3. Buiten de openingsuren van het Easy Banking Centre, uitsluitend bij vermoeden van fraude, belt u ons op het nummer 02 433 43 75.
  4. Bij de minste twijfel staat de FSMA tot uw dienst. Gebruik het contactformulier voor consumenten.

Meer informatie over beleggingsfraude vindt u op de website van de FSMA, of check onze veiligheidstips.

Waar het op aankomt? Online, altijd opletten!

In de wereld van online beleggingen en aantrekkelijke opportuniteiten zijn waakzaamheid en informatie onze beste bondgenoten. Oplichters schaven hun technieken voortdurend bij. Maar als we ons wapenen met betrouwbare informatie en een kritische blik, gaan de alarmbellen op tijd af. Zo kunt u de valkuilen op uw pad ontwijken en beschermt u uw geld. Onthoud: als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, dan is ze dat waarschijnlijk ook. Houd het veilig en denk goed na voor u belegt.