-

Is autodelen iets voor u?

Een eigen auto hebben: voor drie op vier Belgische jongeren is dat niet meer vanzelfsprekend. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Profacts in opdracht van BNP Paribas Fortis. Vooral in stedelijke gebieden hebben jongeren vragen over alternatieve mobiliteitsoplossingen.

De voorbije jaren is autodelen enorm gegroeid. In januari van dit jaar telde ons land al 150.000 aanhangers die 4.000 auto’s delen (bron: autodelen.net januari 2021). Dat is een stijging met 30% tegenover het jaar ervoor.

Hoe werkt autodelen?

Autodelen (car-sharing) betekent dat u met meerdere personen of gezinnen een wagen deelt. U gebruikt de wagen alleen wanneer u hem nodig hebt. En hebt daardoor geen eigen wagen meer nodig. Legt u weinig kilometers met de auto af, dan is autodelen soms (veel) goedkoper dan een eigen auto.

Via een bedrijf

Er zijn twee grote manieren van autodelen. In de eerste plaats zijn er bedrijven die eigen deelwagens aanbieden. U sluit een abonnement af om deze wagens te gebruiken, en betaalt een kost per kilometer en/of per tijd dat u een wagen gebruikt. Bij sommige aanbieders moet u de wagen terugplaatsen op het vertrekpunt. Bij andere aanbieders mag u de wagen ook op een andere plek in dezelfde stad achterlaten.

Via particulieren

Minder bekend is het delen van privéwagens. Daarvoor bestaan nog twee systemen. Bij kostendelend autodelen is een persoon of groep personen eigenaar van de wagen. De gebruikers betalen de reële kosten op basis van het aantal kilometers. Bij autodelen aan marktprijs kiest de eigenaar zelf hoeveel hij per kilometer of per uur aanrekent; het is een soort autoverhuur tussen particulieren.

Over Ask Your Bank

Als Positive Bankers wil BNP Paribas Fortis u helpen een beter inzicht te krijgen in uw geldzaken. Daarom vroegen we aan meer dan 1.000 Belgen welke vragen en bezorgdheden ze hebben. Met de serie Ask Your Bank bieden we een antwoord in duidelijke taal. Want uw leven gemakkelijker maken, ook dat is Positive Banking.