Een taart gevuld met duurzaamheid

Het begon allemaal in 1919 in een garage in de Brusselse gemeente Laken. “Ondertussen hebben we 61 filialen en bedienen we bakkers, patissiers en chocolatiers – industriële en kleinschalige spelers – in meer dan honderd landen”, vertelt Jean-Philippe Michaux. 

Ondanks de internationale vertakking blijft Puratos een familiebedrijf waarin twee Belgische families en een Spaanse familie de referentieaandeelhouder zijn. “Al van in het begin zitten innovatie en duurzaamheid in ons DNA”, zegt Michaux. “Ruim zestig jaar geleden was Puratos de eerste fabrikant van broodverbeteraars. En sindsdien zijn we altijd blijven innoveren. Jaarlijks gaat ongeveer 2,4% van onze winst naar onderzoek en ontwikkeling (O&O).” 

Ingevallen taart 

Michaux neemt ons mee naar de O&O-afdeling. “Op 6.000 vierkante meter werken hier dagelijks 500 onderzoekers – vooral bio-ingenieurs – aan de verbetering van onze producten. Wereldwijd is een op de negen van onze ruim 9.000 medewerkers actief in O&O. Waarom die nodig zijn? Heb je zelf al eens een brood of een taart proberen te bakken? Dan weet je hoe moeilijk dat is. Denk maar aan een mooie biscuit met laagjes en fruit erbovenop. Als je niet oppast, valt die in elkaar (lacht).” 

“Bovendien bedenken we ook oplossingen voor industriële toepassingen. In bijvoorbeeld de patisserie kan je niet simpelweg je ingrediënten vermenigvuldigen en hetzelfde procedé toepassen.” 

Cacao-Trace 

Zowel de aandeelhouders als het management van Puratos zetten in op de lange termijn: een horizon van twintig jaar is niet uitzonderlijk. “Het is de enige manier om duurzaam te kunnen ondernemen. We werken rond zes pijlers: een duurzaam inkoopbeleid, gezondheid, erfgoed, mensen, gemeenschappen en milieu.” 

“We kiezen voor een duurzaam inkoopbeleid en selecteren betrouwbare leveranciers van fruit, cacao, palmolie en dierlijke producten wiens keten we ethisch kunnen traceren. We zijn bijzonder trots op Cacao-Trace, ons duurzaamheidsprogramma voor cacao. De voortdurende inspanningen van Cacao-Trace komen ons allemaal ten goede. In het bijzonder de cacaoboeren die we rechtstreeks een kwaliteitspremie betalen. Dat garandeert ons chocolade met een superieure smaak. Bovendien krijgen de cacaoboeren een chocoladebonus van 10 cent per kilo verkochte chocolade. Dat gebeurt heel transparant. Dit win-winprogramma werd onlangs gefinancierd met de hulp van onze langetermijnpartner BNP Paribas Fortis.” 

Duurzaamheidslening 

Tot slot wijst Michaux nog op de belangrijke pijler milieu. In 2021 heeft Puratos nog een lening van 75 miljoen euro genomen bij BNP Paribas Fortis, waarvan de kostprijs gekoppeld is aan de realisatie van de vooropgestelde jaarlijkse C02-reductie. “Het is onze ambitie om tegen 2025 C02-neutraal te zijn. Een zware investering, die op lange termijn zal renderen. Dat doen we onder meer door onze daken vol te leggen met zonnepanelen. Waar het kan, bouwen we windmolens. En in België evolueren we naar een volledig elektrisch of hybride wagenpark.”