Aandelenfondsen

Het is statistisch bewezen: op lange termijn zijn aandelen de best presterende beleggingen. Het risico ligt wel in de lijn van het potentiële rendement en is dus zeer groot. Dankzij een goede diversificatie en een actief beheer kan dit risico beter onder controle worden gehouden. Een aandelenfonds biedt u beide.  

Wat is een aandelenfonds?

Aandelenfondsen beleggen vooral in aandelen van vennootschappen en/of daarmee verbonden beleggingen. Er is een zeer ruim aanbod dat bijna alle opportuniteiten van de beurzen omvat: van de globale portefeuille, die alle sectoren van de hele wereld bestrijkt, tot de meest specifieke portefeuille (op basis van een sector, een bepaalde regio in de wereld, een beheersstijl ...). En als het kapitaal op de vervaldag beschermd is, brengen ze het potentieel van de aandelen binnen het bereik van voorzichtige beleggers.

Voordelen

  • Optimale risicospreiding via een grote diversificatie, zelfs met een beperkt beginkapitaal.   
  • Potentieel hoog rendement op lange termijn.
  • Op maat: er zijn compartimenten voor elk beleggersprofiel (conservatief, defensief, neutraal, dynamisch en agressief).
  • Brengt moeilijk toegankelijke of weinig informatie biedende markten of sectoren (Chinese markten, groeilanden, biotechnologiesector ...) tegen een lage prijs binnen handbereik van de particuliere belegger.
  • Goede liquiditeit : de meeste aandelenfondsen worden dagelijks verhandeld op basis van de inventariswaarde.
  • Actief beheer door specialisten, dat alleen tot doel heeft tot een optimale risico-rendementsverhouding te komen.

Risico's

Er is een zeer ruim aanbod van aandelenfondsen, met zeer uiteenlopende risico's. De beleggers wordt verzocht kennis te nemen van de officiële documentatie, met onder meer een beschrijving van de risico's van het compartiment, de aanbevolen beleggingshorizon en de risicoklasse, voordat ze een beleggingsbeslissing nemen.   

Het aandelenfonds kiezen dat bij u past

De aandelenfondsen bieden de mogelijkheid de diversificatie van een portefeuille uit te breiden en de rendementsverwachtingen ervan te vergroten door de beste marktopportuniteiten te benutten. Of u nu een volledige of gedeeltelijke risicobeheersing nastreeft, tot een optimale diversificatie wilt komen, uw portefeuille een specifiek accent wilt geven of op een potentieel hoog en snel rendement mikt, uw beleggersprofiel blijft uiteraard doorslaggevend bij uw selectie.

 

Ontdek de details

Naargelang het kapitaal waarvoor u beschikt kan de keuze van een fonds in internationale aandelen of een weldoordachte combinatie van verschillende fondsen in regionale aandelen een optimale geografische en sectorale spreiding garanderen en er zo toe bijdragen het globale risico van uw portefeuille onder controle te houden. 

Naast een klassieke geografische diversificatie kunt u de risico-rendementsverhouding van uw portefeuille optimaliseren door er aandelenfondsen in op te nemen waarmee u het accent kunt leggen op andere beheersstijlen, andere beleggingsbenaderingen of een specifieke regio in de wereld.

De bevek BNP Paribas Fast (commerciële benaming in België van de Luxemburgse sicav Eclipp L) vormt een interessant alternatief voor de klassieke aandelenfondsen voor ervaren beleggers, die het risico aanvaarden op de vervaldag niet hun volledige kapitaal terug te krijgen. De aandelen die regelmatig worden uitgegeven in de verschillende compartimenten maken het immers mogelijk van het grote potentiële rendement van een beursindex te profiteren via mechanismen die ontworpen zijn om het risico in vergelijking met het risico van een rechtstreekse belegging in de index te beperken.

 

 

 

Informatiebrochure Financiële instrumenten (pdf) Tarifering van de voornaamste effectenverrichtingen (pdf)