Derde pijler: pensioensparen met fiscaal voordeel

 

Het blijft onverminderd interessant om aan pensioensparen met fiscaal voordeel te doen en indien mogelijk tot het maximum van 940 euro. Wij zetten de belangrijkste argumenten op een rijtje.

 

1. Het fiscaal voordeel levert u bijna onmiddellijk winst op

De bijsturing van het pensioensparen raakte niet aan het fiscaal voordeel wat meteen het belangrijkste argument is om nog altijd aan pensioensparen te doen. Het gemorrel aan het fiscale raamwerk is niet bepaald elegant, en al helemaal niet na de eerdere maatregelen in 2012, maar de consensus rond het fiscale voordeel voor eigen pensioenspaarinspanningen blijft onverminderd groot.
 

In 2016 mag u een storting doen tot 940 euro. Daarvan recupereert u op uw aangifte van volgend jaar (aangifte 2017; inkomsten 2016) al direct 30%. Toegegeven: u moet wel eerst het geld uitleggen maar uw reële investering bedraagt uiteindelijk geen 940 euro maar slechts 658 euro. Uiteraard moet u ook rekening houden met de eindbelasting op 60 jaar (of op de 10de verjaardag van het contract indien u dit pas aangaat na uw 55ste verjaardag) maar ook zonder die afrondende taks blijven zowel het beleggingsproduct ‘pensioensparen' als de pensioenverzekering potentieel lonende beleggingen.

 

2. Bij de huidige rentevoeten is pensioensparen een lonende belegging

De rentevoeten blijven onveranderd bijzonder laag. Wie de mededelingen van de Europese Centrale Bank volgt, weet dat er op korte termijn geen verbetering zit aan te komen. In dat opzicht situeren de potentiële rendementen van pensioensparen zich duidelijk aan de bovenkant van het spectrum.

 

3. Pensioensparen is een gespreide belegging

Lezers van Horizon kennen ons pleidooi voor gespreid beleggen via bijv. Flexinvest. Op een vergelijkbare manier kunt u met maandelijkse stortingen ook uw pensioenspaarinspanning maximaal spreiden.
Dat is allereerst comfortabel: het is nu eenmaal makkelijker om 78 euro per maand te sparen dan om eenmalig 940 euro op tafel te moeten leggen. Maar voor het beleggingsproduct pensioensparen heeft gespreid beleggen vooral het voordeel dat u aankoopt tegen de gemiddelde prijs. De beleggingsformule biedt bovendien niet enkel een spreiding in de tijd maar ook een spreiding over honderden aandelen en obligaties.

 

4. Voor een goed pensioen moet u alle mogelijke hulpbronnen aanspreken

Kunt u het redden met de helft of in het allerbeste geval 80% van uw huidige nettoloon? Bent u bereid zwaar in te leveren op uw levensstijl eenmaal u met pensioen bent?
 

‘Neen?', dan hebt u er belang bij aan fiscaal pensioensparen te doen. Uiteraard is het fiscale maximum van 940 euro per jaar een te klein bedrag om uw pensioenvooruitzichten eens en voorgoed geregeld te hebben maar … alle beetjes helpen, zeker als ze resulteren in een quasi-onmiddellijk belastingvoordeel. In het maatschappelijk debat gaan er stemmen op om de pijler van het wettelijk pensioen te versterken door het fiscale voordeel van de derde pijler af te bouwen, maar de kans dat zoiets echt gebeurt, is eerder klein. Mede door de budgettaire toestand van ons land en de enorme staatsschuld is de kans klein dat de algemene middelen aangesproken kunnen worden om de wettelijke pensioenen te versterken. En dus blijft het ‘alle hens aan dek'.
 

Bovendien vorm de rigiditeit van pensioensparen en langetermijnsparen hier een voordeel. Het geld zit echt wel vast tot u effectief met pensioen gaat. Eerder opnemen kan weliswaar, maar wordt fiscaal zwaar afgestraft. Met andere woorden: die derde pijler is geen spaarpotje waar u vlot over kunt beschikken. Waardoor het geld beschikbaar zal zijn op het moment dat u het meest nodig zult hebben: tijdens uw pensioen.