Derde pijler: pensioensparen meer dan ooit noodzakelijk

 

't Was even schrikken toen de regering besliste al sneller te starten met de inning van de de taks op pensioensparen die dan wel daalde van 10% naar 8%. Tegelijk besliste de regering het maximumbedrag voor pensioensparen gedurende 5 jaar te bevriezen op 940 euro. Betekenen deze maatregelen dat u zou moeten twijfelen om

  • te starten met pensioensparen als u dat nog niet deed?
  • uw inspanning voor 2015 nog snel te regelen?

 

Het antwoord is een ferm 'neen': neen want het blijft onverminderd interessant om aan pensioensparen met fiscaal voordeel te doen en dan zo mogelijk tot het maximum van 940 euro. Wij zetten de belangrijkste argumenten op een rijtje.

 

#1 • Het fiscaal voordeel zorgt voor een bijna-onmiddellijke winst

De bijsturing van het pensioensparen raakte niet aan het fiscaal voordeel, meteen het belangrijkste argument om aan pensioensparen te doen. Het gemorrel aan het fiscale raamwerk is uiteraard niet elegant, zeker niet na al eerdere maatregelen in 2012, maar de consensus rond het fiscale voordeel voor eigen pensioenspaarinspanningen blijft onverminderd groot.

Het bedrag dat voor inkomstenjaar van het fiscaal voordeel kan genieten is beperkt tot 940 euro. Daarvan recupereert u op uw aangifte van volgend jaar (aangifte 2016; inkomsten 2015) al direct 30%. Toegegeven: u moet wel eerst het geld uitleggen maar uw reële investering bedraagt uiteindelijk geen 940 euro maar slechts 658 euro. Uiteraard moet u ook rekening houden met de eindbelasting op 60 jaar (of op de 10de verjaardag van het contract indien u dit pas aangaat na uw 55ste verjaardag) maar ook zonder die afrondende taks blijven zowel het beleggingsproduct 'pensioensparen' als de pensioenverzekering potentieel lonende beleggingen.

 

•#2 • Bij de huidige rentevoeten is pensioensparen een lonende belegging

De rentevoeten blijven onveranderd bijzonder laag. Wie de mededelingen van de Europese Centrale Bank volgt, weet dat er op korte termijn geen verbetering zit aan te komen. In dat opzicht situeren de potentiële rendementen van pensioensparen zich duidelijk aan de bovenkant van het spectrum. In ons Stappenplan voor sparen en beleggen zijn de formules 'pensioensparen' en 'langetermijnsparen' trouwens ondergebracht in de derde stap 'sparen met fiscaal voordeel' met de aanbeveling 'moet u absoluut doen vóór u aan beleggen begint en dan nog bij voorkeur voor het maximaal mogelijke bedrag'.

 

#3 Pensioensparen is een gespreide belegging

Lezers van Horizon kennen ons pleidooi voor gespreid beleggen via bijv. Flexinvest. Op een vergelijkbare manier kunt u met maandelijkse stortingen ook uw pensioenspaarinspanning maximaal spreiden.
Dat is allereerst comfortabel: het is nu eenmaal makkelijk om een ruime 78 euro per maand te sparen dan om eenmalig 940 euro op tafel te moeten leggen. Maar gespreid beleggen heeft voor het beleggingsproduct pensioensparen, het voordeel dat u aankoopt tegen de beste gemiddelde prijs. De beleggingsformule biedt bovendien niet enkel een spreiding in de tijd maar ook een spreiding over letterlijk honderden aandelen en obligaties.

 

#4 • Voor een goed pensioen moet u alle mogelijke hulpbronnen aanspreken

Kunt u het redden met de helft of in het allerbeste geval 80% van uw huidige nettoloon? Bent u bereid zwaar in te leveren op uw levensstijl als u met pensioen zult zijn?
 

Als u twee keer antwoordt met 'neen', dan hebt u er belang bij aan fiscaal aantrekkelijk pensioensparen te doen. Uiteraard is het fiscale maximum van 940 euro per jaar een te klein bedrag om uw pensioenvooruitzichten eens en voorgoed geregeld te hebben maar … alle beetjes helpen, zeker als ze resulteren in een quasi-onmiddellijk belastingvoordeel. In het maatschappelijk debat gaan er stemmen op om de pijler van het wettelijk pensioen te versterken door het fiscale voordeel van de derde pijler af te bouwen maar de kans dat dat gebeurt, is eerder klein. Mede door de budgettaire toestand van ons land met zijn enorme staatsschuld is de kans klein dat algemene middelen aangesproken kunnen worden om de wettelijke pensioenen te versterken. En dus blijft het 'alle hens aan dek'.

Bovendien hebben pensioensparen en langetermijnsparen het voordeel van eerder strakke structuren te zijn. Het geld zit echt wel vast tot u effectief met pensioen gaat. Eerder opnemen kan weliswaar maar wordt fiscaal zwaar afgestraft. Met andere woorden: die derde pijler is geen spaarpotje waar u vlot over kunt beschikken. Met als groot voordeel: het geld blijft beschikbaar op het moment dat u het meest nodig zult hebben.