Flexinvest van alle markten thuis

Aandelen en dus ook aandelenfondsen worden vaak op een te korte tijdsbasis beoordeeld. Maar wie via een aandelenfonds op eigen naam een mooi bedrag voor de kinderen wil opbouwen, beschikt over een erg ruime beleggingshorizon. Bedoeld is de periode waarbinnen hij het geld niet nodig zal hebben. Dat maakt een zgn. -buy small and hold longstrategie mogelijk :

 

U bouwt in kleine stapjes een positie op die de potentie (let wel: niet de zekerheid) heeft in de loop der jaren een mooi rendement neer te zetten Beetje bij beetje kopen is immers verre te verkiezen boven het eenmalig investeren van het integrale beleggingstegoed op één enkele datum. Want wat indien de markt precies op die dag of in die periode op een ‘all time high' staat, het hoogste punt dat de markt daarna in jaren niet meer bereikt?

 

Onze raad: gebruik Flexinvest om van het geld dat u voor langere tijd binnen uw beleggingshorizon kunt missen, elke maand een kleine som te beleggen. Zo koopt u tegen de gemiddelde koers. Waardoor u automatisch een groter aantal deelbewijzen koopt als de koersen lager staan. Zodra de koersen terug aantrekken, staat u dus met een groter aantal deelbewijzen aan de start om hiervan te profiteren. Omgekeerd zult u, wanneer de koersen hoog staan, wat minder deelbewijzen voor uw geld krijgen.

 

U houdt uw inspanning voldoende lang vol binnen de mogelijkheden van uw - in dit geval - bijzonder lange beleggingshorizon. U vindt hieronder de beleggingshorizon voor elk beleggingsprofiel, kwestie van de beheerder de kans (en vooral de tijd) te geven een opgelopen verlies proberen goed te maken om zo een goede kans te maken op winst:

 

  • conservatief: 4 jaar
  • defensief 5 jaar
  • neutraal 7 jaar
  • dynamisch: 9 jaar
  • agressief: 11 jaar

 

Betekent dat automatisch dat de beleggingshorizon het fonds dicteert dat u zult kiezen? Neen: ook uw beleggersprofiel, uw kennis en uw ervaring zijn van tel.

 

Durft u wat meer risico overwegen?

Langetermijnprojecten zoals het sparen voor kinderen met een horizon van bijvoorbeeld 18 jaar kunnen best wat meer risico verdragen maar de vraag is: kunt ú dat? Past dat bij uw doelstellingen? Hebt u voldoende financiële draagkracht? En wilt u wel zoveel risico lopen?

Is het antwoord negatief, dan kiest u het beste voor bijvoorbeeld een defensiever fonds dat past binnen uw beleggersprofiel.

 

Wat u in het licht van de lange beleggingshorizon beter niet kunt doen, is te kiezen voor een beleggingsfonds met een beschermingsmechanisme als doelfonds voor uw Flexinvest. Flexinvest is op zichzelf al een beschermingsmechanisme doordat het aankoopt tegen de gemiddelde prijs. Het mechanisme vlakt dus de laagste maar ook de hoogste koersen uit ten voordele van een gemiddeld rendement. In vergelijking met het maximale potentiële rendement verliest u dus, maar ten opzichte van het maximale potentiële verlies doet u het weer beter.

 

Alles over Flexinvest