Van sparen naar beleggen

De spaarbereidheid van de gemiddelde Belg blijft groot ondanks de bijzonder lage rentevergoedingen van het moment. Met z'n allen hebben we zo'n 240 miljard euro opzij staan. Wel krijgt de aangroei van vers spaargeld een steeds vlakkere curve. In 2014 spaarden we gemiddeld 13,4% van ons netto beschikbaar inkomen, flink lager dus dan de 18% van enkele jaren terug. Volgens de Europese Commissie zouden we in 2015 ca. 13,3% opzij zetten. Daarmee zitten de Belgen dan op het Europees gemiddelde.

 

Uiteraard speelt hier de daling van de koopkracht. Als er minder geld binnenkomt, is er sowieso minder geld om opzij te zetten. Beter nieuws is er van de bestedingen. Voorzichtig geworden door de economische crisis stelde de Belg een aantal aankopen uit maar dat kan hij natuurlijk niet voor eeuwig blijven doen. Toch lijkt er voorlopig nog geen sprake van een significant aantrekkende consumptie.

 

De belangrijkste verklaring is evenwel dat veel mensen, aangezet door de uiterst lage rentevergoedingen, de omslag gemaakt hebben naar beleggen. Met als achterliggende gedachte het welbekende: 'There is no alternative', kortweg Tina. Toch laten de spaarders zich niet gek maken. De financiële crisis van enkele jaren terug liet diepe sporen na. Daarom wordt in de regel niet rechtstreeks in aandelen, obligaties enz. belegd maar in ICB's (Instellingen voor Collectief Beleggen) en dan met name in strategiefondsen, in gestructureerde producten en in beleggingsverzekeringen van Tak 21 en toch ook Tak 23.

 

Deze ommekeer van sparen naar beleggen lijkt een blijvende trend. Want ook in 2015 verwachten waarnemers geen forse opstoot van de rente.

 

terug naar de trends