Langetermijnsparen: de puntjes op de fiscale 'i'

  

In het artikel over pensioensparen kon u al lezen over de noodzaak om alle mogelijkheden - mét en zonder fiscaal voordeel - aan te spreken om te zorgen voor de broodnodige aanvulling op het wettelijk pensioen. Pensioensparen biedt daartoe een eerste, laagdrempelige opstap. Het relatief bescheiden bedrag van momenteel 940 euro per jaar (inkomstenjaar 2016, aangiftejaar 2017) is evenwel onvoldoende om de kloof tussen het laatst verdiende loon en het effectieve pensioen op te vullen. Zorgen voor een goed pensioen is dus een verhaal van én/én: dus én pensioensparen, én langetermijnsparen én zo mogelijk een groepsverzekering én vrije beleggingen met het oog op een beter pensioen. Naast pensioensparen is dus ook langetermijnsparen een heuse 'must do'.

 

Langetermijnsparen 2016

 

In 2016 (aanslagjaar 2017, inkomstenjaar 2016) kunt u tot 2.260 euro aan langetermijnsparen doen. Het bedrag is afhankelijk van uw beroepsinkomen. Even rekenen:

  • Het bedrag waarvoor u belastingvermindering kan krijgen is gelijk aan 169,20 euro + 6 % van uw netto belastbaar beroepsinkomen.
  • het absolute maximum bedraagt 2,260 euro.
  • dat maximum bereikt u met een nettobelastbaar inkomen van 34.847 euro.

 

Er zit evenwel een addertje onder het gras. Dit fiscale maximum is behalve inkomensafhankelijk, ook afhankelijk van de fiscale voordelen die u geniet voor uw hypothecair krediet. De fiscale voordelen die u geniet voor uw hypothecair krediet (en eventueel de schuldsaldoverzekering) in het kader van de woonbonus of in het kader van een belastingvermindering voor de kapitaalaflossingen en/of premies van levensverzekeringen, worden immers geheel of gedeeltelijk in mindering gebracht van het bedrag dat u nog kunt inbrengen onder het langetermijnsparen.

 

Het fiscale voordeel

 

In 2016 kunt u – afhankelijk van uw persoonlijke situatie en uw inkomen - tot 2.260 euro aan langetermijnsparen doen. Elke storting levert een belastingvoordeel van 30% op. Uw fiscaal voordeel kan dus oplopen tot 678 euro. De fiscaliteit en de eindbelasting kunnen in de toekomst uiteraard wel wijzigen.

Een aanrader: start vóór uw 65ste met langetermijnsparen en kies een lange looptijd (minimaal 10 jaar). Zo blijft u ook na uw 65ste nog lange tijd fiscaal voordeel genieten. Vraag bij twijfel advies aan uw vertrouwenspersoon.

 

Kapitaliseren op afbetalingsdiscipline

 

Langetermijnsparen is daarom vooral interessant vóór het afsluiten van een hypothecaire lening of na de terugbetaling ervan. Het ontvouwt zijn volle potentieel pas voor wie geen hypohecaire lening meer moet afbetalen. Maar dan zijn de voordelen meteen aanzienlijk: fiscaal uiteraard maar ook financieel:

  • de rentevoet van elke storting is gegarandeerd tijdens de hele looptijd.
  • de jaarlijkse winstdelingen kunnen dit rendement nog doen oplopen. Let wel: winstdelingen zijn afhankelijk van de beleggingsresultaten van de verzekeringsmaatschappij en dus niet gegarandeerd.

 

Conclusie. Hypotheeklening afbetaald? Kapitaliseer op de opgebouwde afbetalingsdiscipline om die zo efficiënt mogelijk te richten op de opbouw van een financieel stevig pensioen. Elk jaar dat u eerder kunt beginnen met langetermijnsparen, kunt u meer kapitaal tegemoet zien.

 

Meer over langetermijnsparen

 

 

 

 

Terug