Betalen op internet

Aankopen op het internet zijn niet meer weg te denken. Er zijn steeds meer webwinkels en het gemak van online shoppen neemt alsmaar toe. Daarbij is de veiligheid van de betaling uiteraard van het grootste belang.

BNP Paribas Fortis stelt uw veiligheid voorop.
Veilig betalen op het internet

We lichten u graag de drie meeste gebruikte betaalmogelijkheden toe:

  • 1. Met uw kredietkaart


In de webwinkel (bijv. Fnac, Amazon, Pixmania, ...) waar u een aankoop wilt doen, ziet u op de betaalpagina de logo's van alle kredietkaarten die aanvaard worden. Klik op het logo van de kaart die u wilt gebruiken.

 

De meeste sites vragen u om uw betaling goed te keuren met uw kaartlezer (ook gekend als 3D Secure*).


kredietkaart

 

De betaling verloopt dan in vier stappen:
  1. U voert het kaartnummer en de vervaldatum van uw kaart in, alsook de veiligheidscode (CVC/CVV-code**) op de achterkant van uw kaart.
  2. U wordt omgeleid naar een webpagina van  BNP Paribas Fortis. Dat kan via een pop‑upscherm of geïntegreerd in de webpagina van de webshop.
    U kiest vervolgens uw veiligheidsmodule (kaartlezer).
  3. U keurt de betaling goed met een elektronische handtekening (knop M2 op de kaartlezer), net zoals in PC banking.
  4. U wordt teruggeleid naar de webwinkel, waar uw aankoop wordt bevestigd.

Sommige sites gebruiken nog een klassieke betaalmethode, u hebt dan geen kaartlezer nodig. (***)

 

In dat geval voert u alleen het kaartnummer en de vervaldatum van uw kaart in, gecombineerd met de veiligheidscode (CVC/CVV-code**) op de achterkant van de kaart. Daarmee wordt de betaling afgerond.

 

  • 2. Met uw BNP Paribas Fortis-bankkaart

In webwinkels waar u de logo's van Maestro en/of Bancontact op de betaalpagina ziet, kunt u ook betalen met uw gewone bankkaart (= debetkaart). Klik op het logo van de betaalmethode die u wilt gebruiken.

BancontactMaestro

 

Om online te betalen met uw debetkaart, hebt u altijd uw kaartlezer nodig (3D Secure*).

 

De betaling verloopt in vier stappen op dezelfde manier als bij de kredietkaart (zie optie 1: kaartlezer).

 

Sommige sites vragen bij een Maestro-betaling om de CVC-code in te voeren. In dit geval voert u 3 dezelfde cijfers in (in geval van weigering, aanvaardt de site de kaart niet).

 

  • 3. Met andere gekende betaalsystemen zoals PayPal, iTunes, Google Play …


Doorgaans zult u de eerste keer een “account” moeten aanmaken bij die partijen. Daartoe voert u een aantal gegevens in: zoals nummer en vervaldatum van uw kredietkaart, en kiest u een paswoord.

Die gegevens worden opgeslagen. Bij volgende aankopen moet u dus alleen nog uw paswoord invoeren, waarmee uw bewaarde gegevens meteen worden opgeroepen.

 

Elk van deze betaalsystemen heeft zijn eigen veiligheidssysteem om uw transacties te beveiligen. Meer info vindt u op hun sites. Eén ding is zeker: de veiligheid van dergelijke betaalmethoden hangt in grote mate af van uw paswoord. Hoe sterker het gekozen paswoord en hoe zorgvuldiger u ermee omspringt, hoe beter u beschermd bent. Tips voor goed paswoordbeheer: zie bij veelgestelde vragen.

 

Webshops kunnen eventueel andere betaalmethoden aan de consument voorstellen. BNP Paribas Fortis kan zich echter niet uitspreken over het al dan niet veilige karakter van elke alternatieve betaalmethode. Wel raden we u aan om uiterst alert te zijn wanneer u kaart-, rekening- en persoonsgegevens invoert, en ervan bewust zijn dat niet alle websites betrouwbaar zijn.

 

In de toekomst zal BNP Paribas Fortis nog andere gebruiksvriendelijke betaalmethoden aanbieden. Zodra die beschikbaar zijn, zullen we u hierover informeren.

 

Meer weten? Neem een kijkje bij de veelgestelde vragen.

 

 

* 3D Secure is een extra beveiliging voor online betalingen via Visa, MasterCard of via uw BNP Paribas Fortis -bankkaart. Het 3D Secure-systeem bevestigt dat u de rechtmatige houder van de kaart bent. Of 3D Secure al dan niet gebruikt wordt, hangt af van de betaalmogelijkheden die de webshop aanbiedt. 

 

**

CVC/CVV-code

 

*** Visa en Mastercard ondersteunen beide manieren. Het hangt dus af van de betaalmogelijkheid die de website aanbiedt. Ziet u de logo's Verified by Visa en MasterCard Secure Code, dan hebt u uw kaartlezer nodig (ook gekend als een 3D Secure-betaling). American Express werkt alleen met de klassieke betaalmethode.


Afdrukken