SEPA

SEPA staat voor Single European Payments Area. Europa wil een ééngemaakte betaalzone creëren die privépersonen en bedrijven tal van voordelen biedt. De drie elementen van SEPA zijn de Europese domiciliëring, betalingen met bankkaarten en de Europese overschrijving. Deze eengemaakte betaalmiddelen kunnen tegelijk met de nationale middelen worden gebruikt tot 31 januari 2014, de uiterste datum voor het gebruik van de nationale formaten. In de volgende dossiers ontdekt u er alles over.

Dossiers

SEPA in een notendop

Wat is SEPA precies? Wat zullen de gevolgen zijn voor gebruikers in de landen van de SEPA-zone? Welke landen maken deel uit van deze zone? In heel Europa kan voortaan worden betaald en geïnd vanop één bankrekening.

Ontdek alles over SEPA

 

Europese domiciliëring

Europese domiciliëring
Met een Europese domiciliëring is het gemakkelijk om uw facturen te betalen.


Betalingen met bankkaarten

Dankzij de SEPA-richtlijn voor betalingen door bankkaarten kunnen gebruikers gebruiksvriendelijk, veilig en op dezelfde manier betalen.

Ontdek meer


Ontstaansgeschiedenis van SEPA

Sinds wanneer is Europa bezig met de harmonisering van het betaalverkeer? Wat zijn de verantwoordelijkheden van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en de Europese banksector? U ontdekt er alles over.

Ontstaansgeschiedenis van SEPA

Lees de achtergrondinformatie


Europese Overschrijvingen

De Europese overschrijving is het nieuwe betaalinstrument dat de vroegere Belgische overschrijving vervangt.

Lees meer

  

Nuttige links

U vindt heel wat informatie over SEPA op internet. We maken u wegwijs.

Raadpleeg de lijst


SEPA voor ondernemingen

Ook voor bedrijven heeft SEPA gevolgen. In heel Europa zal betaald en geïnd kunnen worden vanop één rekening bij één bank.

Ontdek de gevolgen voor ondernemingen