08/01/2016

Naar het einde van een moeilijke week

 

Voor de aandelenmarkten moet dit één van de slechtste eerste weken van het jaar ooit zijn. Waar december en januari traditioneel zowat de beste maanden van het jaar zijn, is het optimisme momenteel ver te zoeken. Gisteren was de daling van de Chinese munt (de yuan) en de Chinese beurs opnieuw de dooddoener.

 

Bij de Chinese beurs op het vasteland (Shanghai A-list) hielden ze het al na een half uur en een verlies van 7 procent voor bekeken. De fameuze ‘circuit breakers' traden in werking. Deze stoppen de handel wanneer er een bepaald verliesniveau wordt bereikt. We zijn er niet echt zeker van of dit soort van mechanismen de volatiliteit van de markt vermindert, wel integendeel. Het is een beetje te vergelijken met het uitbreken van een brand in een café, theater of filmzaal. Als men zou zeggen: ‘ik doe nu de deur 3 minuten open. Daarna gaat ze dicht om morgen weer een paar minuten open te gaan. Maar blijf rustig zitten en blijf vooral weg van de deur.' Wat denk je dat er zal gebeuren?

 

Dit schijnen de Chinese autoriteiten na twee dagen met een verlies van zowat 7% per dag toch ook begrepen te hebben. Want de regel werd opgeschort. Maar ze hebben hun lesje blijkbaar nog niet geleerd, want men onderzoekt nu hoe men de handel tussen on shore en offshore yuan kan beperken.

 

Dit gezegd zijnde, is het sentiment met betrekking tot China, dat tijdens het opblazen van de bubbel waarschijnlijk veel te optimistisch was, nu aan het overhellen naar de andere kant. Toen ging China de economische leider van de wereld worden. Zijn economie zou met 10% per jaar blijven groeien tot in het oneindige. Nu is er ineens niets goeds meer. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen.

 

We blijven er bij dat China en alles wat er mee verbonden is, zoals de groeilanden, de groeilandenmunten en de cyclische aandelen, ons op een bepaald moment een fantastische koopopportuniteit zullen bieden. Als we de juiste timing weten te vinden. Maar momenteel blijft het hier afwachten en observeren.

 

Net zoals de voorbije dagen zoog de daling in China de andere wereldbeurzen mee naar beneden. Dit terwijl zowel de Europese als de Amerikaanse economie in goede doen zijn. Besmetting heet dat dan. Maar dit creëert ook kansen. We verwachtten al een heel volatiel beursjaar. Maar we zijn eerlijk gezegd toch verwonderd dat we deze marktactie op dit moment van het jaar zien.

 

Desalniettemin zal ook deze correctie op een bepaald moment kansen bieden. De omgevingsfactoren in het Westen blijven met een goede economische groei, behoorlijke winstgroei en soepel monetair beleid op iets langere termijn gunstig.

 

Vandaag is het vooral uitkijken naar het banenrapport in de Verenigde Staten. Een goed cijfer zal een opluchting zijn omdat het zou aangeven dat de economische impact van de situatie in China de Westerse economieën niet onderuit haalt. Maar aan de andere kant zal een sterk cijfer de angst op verdere Amerikaanse rentestijgingen doen toenemen. Zo zitten we momenteel een beetje klem tussen hamer en aanbeeld met bijna onvermijdelijk volatiliteit tot gevolg. (Philippe Gijsels)

 

 

De informatie vervat hierboven komt voort uit met zorg gekozen bronnen.

BNP Paribas Fortis N.V. waarborgt echter in geen enkel opzicht de actualiteit, de nauwkeurigheid, de juistheid of de volledigheid van deze informatie. BNP Paribas Fortis N.V. kan bijgevolg niet aansprakelijk zijn in geval van rechtstreekse of onrechtstreekse schade die uit het gebruik van deze informatie zou voortkomen, in het bijzonder in geval van het zich niet voordoen van de verwachtingen vervat in deze informatie. De ter beschikking gestelde informatie maakt geen aanbod van bancaire- en/of verzekeringsproducten of -diensten uit