Premies en andere financiële tegemoetkomingen

Om de extra uitgaven die een kind met zich meebrengt te compenseren, helpt de overheid een handje mee. U kunt rekenen op verschillende tegemoetkomingen die uw gezinsbudget wat verlichten.

Kraamgeld

Bij de geboorte van uw eerste kindje ontvangt u een eenmalige premie van 1.223,11 EUR. Elk volgend kind geeft recht op 920,25 EUR.

Kinderbijslag

U krijgt een maandelijks bedrag per kind. De basisbedragen tot 6 jaar zijn 90,28 EUR voor het eerste kind, 167,05 EUR voor het tweede en 249,41 EUR vanaf het derde. Op 6 jaar volgt een eerste verhoging van het maandbedrag.

Belastingvoordeel voor een kind ten laste

Als u kinderen 'ten laste' hebt, betaalt u minder belastingen. Het belastingvoordeel wordt meteen verrekend bij de inhouding van de bedrijfsvoorheffing op uw loon, waardoor u elke maand netto meer op uw rekening ziet verschijnen. Lees meer over het belastingvoordeel voor kinderen ten laste.

Fiscaal voordeel op kosten voor kinderopvang

U bent weer aan de slag en brengt uw kindje naar de opvang? Dan verkrijgt u fiscale voordelen voor de opvangkosten die u betaalt voor uw kind. Dat geldt zowel voor de opvang van volledige dagen als voor de opvang van maar een paar uur per dag, zowel voor opvang overdag als voor opvang 's nachts ...

 

Voor het aanslagjaar 2015 (inkomsten van 2014) mag u maximaal 11,20 EUR per opvangdag en per kind inbrengen. Hierop krijgt u een belastingvermindering van 45%. Om dit belastingvoordeel te kunnen genieten, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen.

 

Meer informatie over de belastingvoordelen voor kinderopvang vindt u onder het thema 'Gezin' op de website www.minfin.fgov.be van de Federale Overheidsdienst Financiën.

 

Cijfers van het jaar 2013.

 

 
Premies en andere financiële tegemoetkomingen

Bereken
uw budget

Bereken uw maandelijkse inkomsten en vaste kosten op basis van uw gezins- en financiële gegevens.

Meteen berekenen

Meer weten?

Hoeveel kost een kind?

Kleertjes, opvang, luiers, speelgoed … Hoeveel kost een baby per maand?

Een kind ten laste, hoe werkt dat?

Wordt u mama of papa? Dan krijgt u een kind ten laste. Wat betekent het voor uw belastingen? Hoeveel nettoloon houdt u meer over?

Spaarrekening

Het ideale eerste spaarpotje voor uw kind.