Wegwijs op de vastgoedmarkt

Particulier, via een makelaar of via een notaris … We maken u wegwijs in de verschillende manieren waarop u een huis of appartement kunt kopen.

Onderhandse verkoop tussen particulieren

Bij een onderhandse verkoop worden verkoper en koper het onderling eens over de verkoop van een woning. Kosten die daarbij komen kijken, zijn onder meer notariskosten (aktekosten, ereloon), registratierechten en kosten van een eventuele lening.

Onderhandse verkoop via een makelaar

Het enige echte verschil met een onderhandse verkoop tussen particulieren, is dat de makelaar een vergoeding vraagt. Die bedraagt tussen de 3% à 8% van de verkoopprijs. De verkoper betaalt deze vergoeding en zal dus waarschijnlijk iets meer voor de woning vragen.

Openbare verkoop

Een huis of appartement kan ook openbaar verkocht worden. Dat gebeurt onder leiding van een notaris. Daarna krijgt men 15 dagen de tijd om toch nog een hoger bod uit te brengen. Komt er geen hoger bod, dan gaat de woning naar degene die op de eerste koopdag het meest geboden heeft.

 

Komt er wel een hoger bod, dan volgt er een tweede koopdag. Alle kosten van de verkoop, ook die voor publiciteit, zijn ten laste van de koper. Opgelet: eens u een bod hebt gedaan, bent u daaraan gebonden.

 
Wegwijs op de vastgoedmarkt

Hoeveel kost
uw project?

Bereken het totale kostenplaatje van uw woonproject, inclusief eventuele registratierechten en notariskosten.

Meteen berekenen
Vraag uw e-dossier

Meer weten?

Op zoek naar een hypothecaire lening? Zo pakken wij het aan.

U wilt een lening afsluiten voor uw huis of appartement? We helpen u graag. Aangezien een hypothecaire lening of woonkrediet geen standaardproduct is, maken wij altijd een voorstel op maat

Premies en subsidies

Premies, subsidies en belastingverminderingen voor wie koopt, bouwt of verbouwt. Een overzicht.

Woonkrediet

U gaat bouwen of verbouwen? Een huis of appartement kopen? Met een hypothecaire lening op maat maakt u al uw plannen waar.

Meer info

Schuldsaldoverzekering

Bouwen, verbouwen of kopen gaat ook om veiligheid inbouwen voor als er iets zou gebeuren met één of meer kostwinners.

Meer info