Welke documenten moeten verplicht in uw auto liggen?

Inschrijvingsbewijs (roze kaart)

Het inschrijvingsbewijs is de identiteitskaart van uw wagen. U krijgt het samen met uw nummerplaat.

Bewijs van technische keuring

Als uw auto vier jaar of ouder is, moet u altijd een keuringsbewijs kunnen voorleggen. U krijgt elk jaar een uitnodiging in de bus om uw auto opnieuw te laten keuren. Is alles in orde, dan krijgt u een nieuw keuringsbewijs dat weer voor een jaar geldig is.

Verzekeringsbewijs (groene kaart)

De groene kaart die u van uw verzekeraar krijgt, moet ook verplicht in uw auto aanwezig zijn. Ze bewijst dat u over een geldige autoverzekering beschikt. En ze bevat informatie die u nodig hebt als u na een ongeval een aanrijdingsformulier moet invullen.

Gelijkvormigheidsattest

Het gelijkvormigheidsattest is een officieel document van de autofabrikant. Het bevestigt waar de auto vandaan komt en blijft bij de wagen tot hij naar de sloper gaat.

Europees aanrijdingsformulier

Bewaar altijd minstens één aanrijdingsformulier in de auto. Als u een ongeval hebt, moet u dit samen met de tegenpartij invullen en aan uw verzekeraar bezorgen. Vraag nadien meteen een nieuw exemplaar.

 

Tip: vul uw exemplaar al in waar het kan (verzekeringspolisnummer …). Zo moet u na een ongeval die informatie al niet meer opzoeken.

 

Naast bovenvermelde boorddocumenten is het ook verplicht om altijd uw identiteitskaart en rijbewijs te kunnen voorleggen. Denk eraan als u op reis gaat: een Belgisch rijbewijs is in heel wat landen geldig, maar niet overal.

 

 

Tip Tip

Bewaar thuis een kopie van uw boorddocumenten.

Mochten de originelen ooit verloren raken of gestolen worden, kunt u daarmee makkelijker nieuwe papieren aanvragen.

 

Meer weten?

Hoeveel kost mijn auto me?

Brandstof, parkeerkosten, onderhoud, banden, verkeersbelasting … Hoeveel kost een auto nu echt?

Welke belastingen moet ik betalen voor mijn auto?

Btw, verkeersbelasting … Welke belastingen betaalt u voor uw auto?

Autoverzekering

Een complete bescherming voor auto én bestuurder?

Meer info

Autofinanciering

Denkt u aan een nieuwe wagen? Kies dan voor een autofinanciering op maat van uw persoonlijke behoeftes en mogelijkheden.