Al sinds 2000 bevinden de beurzen zich, zowel in Europa als in de US, in een zogenoemde ‘berenmarkt', met een systematische daling van de aandelen. Hoe kunt u daar als aandelenbelegger voordeel uit halen? Of anders gesteld: hoe kunt u het best handelen op een markt die wordt gekenmerkt door zeer volatiele koersen, met sterke ups en downs?

Wat als u een welbepaald bedrag wilt beleggen?
De beste manier om voordeel te halen uit volatiele koersen is gespreid in de markt stappen. Verdeel het bedrag dat u wenst te beleggen in 6 à 12 gelijke delen en spreid uw aankopen over een half jaar tot een jaar. Sinds de start van de berenmarkt hebben de koersen elk jaar wel één of meerdere dieptepunten opgezocht. Door gespreid over het jaar te kopen, is er een grote kans dat u ook tijdens zo'n dip tegen een lage koers (dus voordelig) hebt aangekocht. Dat haalt uw gemiddelde aankoopkoers omlaag, waardoor u bij stijgende koersen sneller weer winst maakt.

Tip: eenvoudig gespreid beleggen
De eenvoudigste manier om gespreid te beleggen, is via een spaarplan met beleggingsfondsen. U kunt daarbij zelf bepalen welk bedrag u maandelijks wenst te sparen. Concreet zal het bedrag dat u periodiek wenst te beleggen elke maand automatisch afgenomen worden van de spaar- of zichtrekening die u hebt opgegeven en worden de aangekochte deelbewijzen telkens bijgeboekt op uw effectenrekening.

Wilt u op een eenvoudige manier gespreid beleggen om het risico te beperken? Laat u adviseren over een spaarplan met beleggingsfondsen, in de vorm van een Flexinvest.