Obligatiemarkten: korte stand van zaken

September 2016

   

 

Joost van Leenders, Investment specialist - allocation & strategy

BNP Paribas Investment Partners

 

 

.

Verenigde Staten

In augustus bewoog de rente op de Amerikaanse tienjarige T-note grotendeels binnen een bandbreedte van 1,50 tot 1,60% – het laagste niveau dit jaar – met uitzondering van enkele beursdagen eind juni en begin juli waarop beleggers naar kwaliteit vluchtten als gevolg van het Britse referendum. De tienjarige rente sloot de maand 13 bp hoger dan eind juli af op 1,58%. Dat weerspiegelde gemengde standpunten over de vooruitzichten voor het Amerikaanse monetaire beleid na de enigszins tegenstrijdige verklaringen van officials bij de Fed. Meer duidelijkheid kwam er echter op het einde van de maand toen het commentaar van de vicevoorzitter en de voorzitter van de Fed de marktverwachtingen van een renteverhoging vóór eind dit jaar voedden. De tweejarige obligatierente reflecteerde dit hardere standpunt in de tweede helft van de maand dat nog werd versterkt door de publicatie van robuuste economische indicatoren. Daardoor steeg het tarief tot circa 0,85% (het hoogste niveau sinds juni) om de maand af te sluiten op 0,81% tegenover slechts 0,58% eind juli. Tegelijk steeg de op de marktverwachtingen gebaseerde waarschijnlijkheid van een renteverhoging tijdens de volgende FOMC-vergadering op 21 september van 18% naar 36% en naar bijna 60% voor een dergelijke maatregel in december.

 

Europa

In de eurozone bewoog de rente op de tienjarige Bund zonder uitgesproken trend om de maand af te sluiten op -0,07% tegenover -0,12% eind juli. Beleggers schonken meer aandacht aan het commentaar van de Fed en de BoJ dan aan de opmerkingen van de ECB die er recent het zwijgen toe deed. In het licht van de veerkrachtige economische indicatoren van de eurozone en de dalende wisselkoers EUR/USD leken maatregelen van de ECB inderdaad minder noodzakelijk, maar de inflatie blijft laag en kan nog altijd extra beleidsversoepeling rechtvaardigen. De perifere markten deden het wat beter omdat beleggers rendement bleven najagen. Er kwam wat klaarheid in de politieke situatie van Spanje, hoewel premier Mariano Rajoy op het einde van de maand een vertrouwensstemming in het parlement verloor waarmee duidelijk werd hoe precair de vooralsnog geboekte vooruitgang was. De Spaanse tienjarige obligatierente die begin augustus onder de 1% dook, eindigde de maand op 1,01% (-1 bp).

 

 


Dit document is uitgegeven en opgesteld door BNP Paribas Asset Management (BNPP AM), lid van BNP Paribas Investment Partners (BNPP IP). Meer info.

 

 

 

DISCLAIMER


Afdrukken

 

Staatsobligaties, Investment Grade- en High Yield-krediet