18/01/2016

Wantrouwen over economische fundamentals

 

Vorige week zijn de beurzen blijven zakken. De Stoxx Europe 600 verloor 3,4% en de S&P 500 2,2%. Sinds het begin van het jaar bedraagt de totale daling respectievelijk 9,8% en 8,0%.

 

Ook vrijdag was het nieuws slecht:

- de beurs van Shanghai verloor 3,5%, waardoor het verlies sinds het begin van het jaar op ruim 20% uitkomt;

- de olieprijzen zijn naar een nieuw dieptepunt afgegleden (de WTI noteert aan 29,4 en Brent aan 28,9 dollar per vat) door de aankondiging dat de sancties tegen Iran waarschijnlijk zouden worden opgeheven na het weekend (wat inderdaad ook gebeurd is);

- de detailverkoop in de Verenigde Staten was redelijk teleurstellend, en vooral

- er zijn ook meer neerwaartse herzieningen van winstprognoses dan opwaartse.

 

De fundamentele perspectieven zijn niet spectaculair, maar blijven positief. Bepaalde bemoedigende signalen, zoals de verbetering van de index van de voorlopende indicatoren, doen vermoeden dat het absolute dieptepunt is bereikt. De ontwikkelde economieën hebben de beste vooruitzichten. De werkloosheid daalt, de salarissen stijgen en de indexen voor het consumentenvertrouwen zien er goed uit. De vooruitzichten voor de consumptie – die meer dan 60% van het bruto binnenlands product (bbp) vertegenwoordigt – lijken dus positief. Bovendien is het begrotingsbeleid ietwat gunstiger dan vorig jaar. De plannen voor kapitaaluitgaven blijven evenwel eerder op een laag pitje.

 

Als de economische activiteit blijft groeien, zouden de winsten moeten blijven stijgen, tenzij de marges onder druk komen te staan. Maar dat lijkt weinig waarschijnlijk.

 

Wat de technische marktindicatoren betreft, worden de signalen positiever. Het pessimisme van de institutionele en particuliere beleggers heeft zijn breekpunt bereikt. Bepaalde indicatoren bereiken het peil dat genoteerd werd in 2009 en 2011, toen de markten op hun laagste niveaus verkeerden. Andere indicatoren, zoals de volatiliteitsindicator VIX, liggen evenwel nog niet op buitensporige niveaus.

 

Kortom, de fundamentals zouden vroeg of laat toch bevestigd moeten worden en de koersen doen stabiliseren. Onze specialisten gaan voor 2016 uit van een positieve tendens voor aandelen. Deze positieve tendens berust op de groei van de winsten, ook al blijven die lager dan 10%. De dividenden dragen sterk bij tot het algemene rendement van beleggingen in aandelen. Tussen de voornaamste thema's voor 2016 geven wij dus de voorkeur aan bedrijven die van plan zijn hun dividenden te verhogen. (Xavier Timmermans)
 

De informatie vervat hierboven komt voort uit met zorg gekozen bronnen.


BNP Paribas Fortis N.V. waarborgt echter in geen enkel opzicht de actualiteit, de nauwkeurigheid, de juistheid of de volledigheid van deze informatie. BNP Paribas Fortis N.V. kan bijgevolg niet aansprakelijk zijn in geval van rechtstreekse of onrechtstreekse schade die uit het gebruik van deze informatie zou voortkomen, in het bijzonder in geval van het zich niet voordoen van de verwachtingen vervat in deze informatie. De ter beschikking gestelde informatie maakt geen aanbod van bancaire- en/of verzekeringsproducten of -diensten uit.