Nu al denken aan uw pensioen

Op het einde van uw loopbaan hebt u recht op een wettelijk pensioen. Hoeveel dat bedraagt, hangt af van hoe lang u gewerkt hebt en van het loon dat u hebt verdiend. Hoe dan ook doet u er goed aan om zelf een extra pensioenkapitaal bij elkaar te sparen. Dat kunt u op verschillende, fiscaal interessante manieren doen.

Pensioenspaarfonds

In een pensioenspaarfonds kunt u maandelijkse of jaarlijkse stortingen doen, die belegd worden in aandelen en obligaties. Afhankelijk van welk risico u bereid bent te lopen, kunt u kiezen voor een dynamisch, een neutraal of een defensief fonds. De opbrengst van uw spaarinspanning is afhankelijk van de aandelen- en obligatiemarkt.

Pensioenspaarverzekering

Ook met een pensioenspaarverzekering spaart u periodiek een aanvulling op uw wettelijke pensioen bij elkaar. Kapitaalbehoud en rendement zijn gegarandeerd, en u kent dus vooraf de minimale eindopbrengst. Bovenop de gewaarborgde rente kan nog een variabele winstdeling toegekend worden.

Fiscaal voordeel

Zowel een pensioenspaarfonds als een pensioenspaarverzekering bieden u de mogelijkheid om te genieten van een belastingvermindering van 30%. Een tip voor uw eerste belastingaangifte.

Groepsverzekering

Wist u dat u in sommige gevallen op kosten van uw werkgever aan pensioensparen kunt doen? Heel wat werkgevers bieden u namelijk de mogelijkheid om in te tekenen op een groepsverzekering als onderdeel van uw loonpakket. 

 

 

Tip Tip

Pensioensparen in een pensioenspaarfonds of via een pensioenspaar-verzekering?

Vraag uw BNP Paribas Fortis-adviseur om raad.

 

Uw persoonlijke pensioenplan

Optimaliseer uw pensioenplanning: welke formule past het best bij uw wensen en verwachtingen en bezorgt u het grootste fiscale voordeel?

Meteen berekenen

Meer weten?

Hoe bouwt u nu al aan uw toekomst?

Spaart u voor een eigen auto? Droomt u van een eigen huis? BNP Paribas Fortis helpt u slim te sparen voor al uw toekomstplannen.

Pensioensparen:
iets voor u?

Wat is pensioensparen: Video