Kruispuntbank van Ondernemingen

 Wilt u van start gaan? Dan moet u een handvol formaliteiten vervullen. Dankzij de inspanningen voor de administratieve vereenvoudiging gaat dat vandaag heel snel. Al wat u moet doen, is een bezoek brengen aan uw ondernemingsloket of aan uw BNP Paribas Fortis-kantoor, want ook onze adviseurs kunnen de inschrijving in KBO voor u regelen.

 

Drie belangrijke stappen worden doorlopen:

 

1. Inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO)

De kruispuntbank bevat alle gegevens van alle Belgische ondernemingen. Uw onderneming krijgt een naam, een adres en een uniek ondernemingsnummer.

Inschrijving in KBO is niet gratis, u betaalt een wettelijk vastgelegd bedrag.

 

2. De beroepsreglementering naleven

Om als zelfstandige te starten, hebt u in een getuigschrift basiskennis bedrijfsbeheer nodig.

Daarnaast kan een beroepsfederatie nog extra verplichtingen opleggen:

  • een attest van beroepsbekwaamheid voor beschermde beroepen en intellectuele dienstverlenende beroepen;
  • een ander verplicht toelatingsdocument.

Bovendien vereisen sommige activiteiten een vergunning.

 

3. Inschrijving bij de BTW

De meeste ondernemingen zijn BTW-plichtig. Dat betekent dat u belasting moet aanrekenen op uw geleverde producten en dat u die moet doorstorten aan de administratie. Alle betaalde BTW op beroepsuitgaven kunt u van dat bedrag aftrekken.

Uw BTW-nummer is identiek aan uw ondernemingsnummer, maar dan zonder de ‘0' aan het begin.

Ook voor de activatie van uw BTW-nummer is normaal een bedrag verschuldigd, maar als u inschrijft via één van onze adviseurs op kantoor is deze toch gratis, klik hier voor meer info over andere voordelen van onze partners.

 

De inhoud van deze bladzijden heeft een uitsluitend informatief doel. Zij geldt in geen enkel opzicht als advies. BNP Paribas Fortis is niet verantwoordelijk voor de inhoud, zelfs niet in het geval van fouten, incorrecte gegevens of onvolledige informatie.