Welke belegger bent ú?

Beleggers verschillen inzake

  • hun financiële situatie;
  • hun doelstellingen;
  • hun beleggingshorizon;

 

Uw beleggersprofiel geeft aan:

  • welk risico u kunt nemen;
  • welk risico u wilt nemen.

 

Het risico dat u kunt nemen

 

Uw risicodraagkracht is het risico dat u met een bepaalde portefeuille kunt nemen en wordt voornamelijk bepaald door uw financiële situatie en uw beleggingshorizon.

 

Het risico dat u wilt nemen

 

Uw risico-appetijt is de mate waarin u een risico wilt nemen bij het beleggen. Het weerspiegelt uw houding tegenover de manier waarop u reageert als uw portefeuille plots in waarde zou zakken.

 

Het kan best zijn dat u ambitieuze beleggingsdoelstellingen hebt maar een lage risico-appetijt. In dit geval zullen wij u moeten wijzen op deze tegenstrijdigheid.

 

Hoe bepalen wij uw beleggersprofiel?

 

Dat doen we aan de hand van een vragenlijst. Idealiter maakt u daarvoor een afspraak in uw kantoor. Maar u kan de vragenlijsten ook invullen in PC Banking of via onze website www.bnpparibasfortis.be (aangemeld). De bank moet over alle bovenvermelde informatie beschikken alvorens zij u advies kan geven.

 

Welke beleggersprofielen zijn er?

De conservatieve belegger

Deze belegger kiest voor zekerheid. Vindt kapitaalbescherming belangrijker dan rendement. Geeft de voorkeur aan staatsbons, kasbons en andere vastrentende waarden in euro. Wenst uitdrukkelijk niet in aandelen te beleggen.

 

De defensieve belegger

Deze belegger gaat overwegend voor zekerheid, maar wil toch ook een graantje meepikken van een mogelijke stijging van de aandelenkoersen. Belegt het grootste deel van de portefeuille in veilige, vastrentende waarden en fondsen met kapitaalbescherming. Kiest voor een beperkt deel van de portefeuille ook voor aandelenfondsen en/of individuele aandelen.

 

De neutrale belegger

Deze belegger zoekt een goed evenwicht tussen risico en rendement. Weet dat aandelen op langere termijn mogelijks een hoger gemiddeld rendement geven dan andere beleggingsvormen en zijn dus bereid tot de helft van de portefeuille in aandelen te beleggen.

 

De dynamisch belegger

Deze belegger gaat bewust voor rendement. Geeft de voorkeur aan aandelen boven 'vastrentende beleggingen'. Aanvaardt dat de waarde van hun portefeuille door negatieve ontwikkelingen op de aandelenmarkten tussentijds (sterk) kan dalen maar laat daar de slaap niet voor. Houdt vooral het oog gericht op het rendement op lange termijn. Binnen de obligatieportefeuille gaat de voorkeur ook uit naar meer gedurfde categorieën als obligaties in andere munten of van meer risicovolle debiteuren.

 

De agressieve belegger

Deze belegger belegt hoofdzakelijk of zelfs exclusief in aandelen. Ziet vastrentende beleggingen en liquiditeiten hooguit als een tijdelijke parkeerplaats voor geld in afwachting van een goede beleggingskans. Volgt de prestaties van zijn beleggingen van kortbij op. Handelt (kopen en verkopen) heel actief op de beurs. Volgt vaak de aandelenactualiteit op de voet.

 
Mijn profiel bepalen
via PC Banking
Sparen en beleggen
op maat: simulatie