Beleggen in vreemde munten

Dit jaar is de euro zwaar teruggevallen tegenover de Amerikaanse dollar. Dat ligt helemaal in lijn met de economische wetmatigheid dat een munt altijd uitdrukking geeft aan de intrinsieke sterke of zwakte van een economie.

De volgehouden inspanningen van vooral de Amerikaanse Centrale Bank om de Amerikaanse economie uit het slop te halen, werden uiteindelijk beloond met stijgende tewerkstelling in Amerika, grotere consumptie, meer consumentenvertrouwen en zelfs stijgende prijzen voor woningen enz.

 

Europa kan helaas niet hetzelfde bilan voorleggen. En bijgevolg verloor de euro waarde tegenover de Amerikaanse dollar. Die zwakke euro verleidde in 2014 zelfs defensieve beleggers tot een gedeeltelijke overstap naar beleggingen in een andere munt. Op die manier mikken zij op extra rendement via de hogere rente in die munt en/of een mogelijke appreciatie van de wisselkoers. Maar daarvoor is het uiteraard afwachten tot de belegging in vreemde munt bij verkoop weer omgezet wordt naar euro.

 

Uiteraard gaan de defensieve beleggers voor de meer zekere waarden. De meer volatiele munten werden wijselijk overgelaten aan meer ondernemende beleggers. Tegenover een hoger potentieel rendement staan immers navenant hogere wisselrisico's.

 

Blijft de euro ook volgend jaar zwak, dan kan het beleggen in vreemde munten een nog sterkere trend worden.

 

terug naar de trends