Waarom duurzaam beleggen?

 

Door duurzame criteria kunnen juist bedrijven worden geselecteerd die op lange termijn het best gewapend zijn. Ze kozen er namelijk voor om vooruit te denken door bijvoorbeeld hun energiekosten te verlagen, de milieurisico's onder controle te houden, producten en diensten aan te bieden die bijdragen tot het oplossen van de maatschappelijke en milieuproblematiek, …


Dit biedt een dubbel voordeel:

  - Deze bedrijven voorzien de impact op milieu en maatschappij en zijn daardoor beter voorbereid en beschermd tegen de risico's van morgen.

  - Een bedrijf dat de uitdagingen voor morgen voorziet is innovatief en performant. Het zal dus beter kunnen inspelen op de opportuniteiten die zich op de markt aandienen.

 

Maatschappelijk verantwoorde beleggingen hebben dan ook duidelijk de wind in de zeilen. Duurzame beleggingsfondsen zijn al jaren aan een sterke opmars bezig. In onderstaande grafiek zien we dat het totale vermogen onder beheer in Europese SRI-fondsen sinds 2009 meer dan verdubbeld is. Daardoor zijn maatschappelijk verantwoorde beleggingsfondsen ondertussen goed voor 1,7% van het totale vermogen dat beheerd wordt in Europese beleggingsfondsen (Instellingen voor Collectieve Belegging of ICB's).

 

Totale activa onder beheer voor SRI-fondsen in Europa (in miljoen euro)

 

 totaal activa

 * Bron: Vigeo “Green, Social and Ethical Funds in Europe, 2014 Review”

  

Potentieel rendement niet lager

 

Steeds meer mensen maken dus de overstap naar duurzaam beleggen. Op die manier willen ze een duurzaam karakter geven aan hun beleggingen, zonder daarbij evenwel het rendement uit het oog te verliezen. Dit is ook zeker niet nodig: de rendementen van SRI-beleggingen doorstaan minstens gerust de vergelijking met meer klassieke beleggingen.
 

Vergelijken we daarvoor even de FTSE-KLD 400, momenteel de langstlopende SRI-index, met zijn traditionele tegenhanger, de Standaard & Poor's 500 (S&P 500). De FTSE-KLD 400 (afgekort Footsie) bestaat uit de 400 Noord-Amerikaanse ondernemingen met de beste prestaties op het vlak van sociaal handelen en milieuzorg. De S&P 500 is samengesteld uit de 500 grootste Amerikaanse bedrijven gemeten naar hun marktkapitalisatie.

 

Vergelijkende evolutie van de indexen FTSE-KLD 400 en S&P 500 sinds 1990

(gegevens herberekend naar 100 op 30.06.1990)

 evolutie index

 

Uit de grafiek blijkt dat de FTSE-KLD 400 al sinds 1990 bijna systematisch beter presteerde dan de S&P 500. Deze objectieve vergelijking ontkracht dus het vooroordeel dat verantwoordelijk beleggen een lager rendement betekent. Uiteraard moet u er wel rekening mee houden dat prestaties uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. 

 

Duurzaam beleggen