Uw huurcontract: huurwaarborg en andere verplichtingen

Wanneer u een woning huurt, hebt u als huurder rechten en plichten. Tijdig de nodige paperassen in orde brengen, vermijdt problemen achteraf.

Huurovereenkomst

Sluit altijd een schriftelijke huurovereenkomst af. De verhuurder moet dat contract laten registreren, waardoor u als huurder beter beschermd bent. Gaat u samenwonen? Dan moeten alle huurders het contract ondertekenen. Meer weten over huurcontracten?

Huurwaarborg

Om de verhuurder of eigenaar te beschermen, is het bijna altijd contractueel verplicht om een huurwaarborg af te sluiten. Dat bedrag stort u op een geblokkeerde spaarrekening op uw naam (in dat geval bedraagt de waarborg maximaal 2 maanden huur). Om uw huurwaarborg bij stopzetting van uw huurcontract terug te krijgen, hebt u de handtekening van de verhuurder nodig voor akkoord.

Plaatsbeschrijving

Het is wettelijk verplicht om bij aanvang van een huurcontract een plaatsbeschrijving op te maken. U maakt samen met de verhuurder de staat op waarin de huurwoning zich bevindt voordat u erin gaat wonen. Zo kan de eigenaar u niet laten opdraaien voor beschadigingen die er al waren.

Verzekeringen

Tenzij dit al voorzien werd door de verhuurder, bent u als huurder vaak contractueel verplicht om een verzekering af te sluiten die uw aansprakelijkheid voor schade aan het gebouw dekt. Daarnaast is het natuurlijk ook nuttig om uw eigen spullen (meubilair e.d.) te verzekeren. Lees hier meer over hoe u uw huurwoning het best verzekert.

 

 

Tip Tip

Betaal de waarborg nooit cash, maar laat het bedrag blokkeren op een spaarrekening. De interesten daarop zijn voor u.

 

Bereken
uw budget

Bereken uw maandelijkse inkomsten en vaste kosten op basis van uw gezins- en financiële gegevens.

Meteen berekenen
Vraag uw e-dossier

Meer weten?

Vermijd extra kosten door slim te bankieren

Vergeten rekeningen kosten geld. Door slim te bankieren vermijdt u onnodige herinneringskosten.

Verzekeringen die u niet uit het oog mag verliezen als u gaat huren

Brand, waterschade, een gebroken raam … Waartegen moet u zich zoal verzekeren om als huurder goed beschermd te zijn? Een overzicht.

Huurwaarborg

Uw huurwaarborg veilig en wel? Gebruik een geblokkeerde spaarrekening.

Meer info

Woningverzekering

Een complete verzekering op maat van uw woning?

Meer info