Huren en verhuizen: belangrijke tips

Als u pas alleen of samen gaat wonen, hebt u veel aan uw hoofd. Deze tips helpen u alvast om de belangrijkste zaken niet te vergeten.

Enkele tips voor kersverse huurders

 • Er bestaan verschillende types huurcontract, voor korte en voor langere duur. Welk type contract u tekent, bepaalt hoe en wanneer u of de verhuurder de huur kunt opzeggen. Lees er hier meer over. 
   
 • Laat minstens drie exemplaren van uw huurovereenkomst opmaken: één voor u, één voor de verhuurder en één voor de registratie. De verhuurder moet het contract laten registreren, zodat u als huurder volledige wettelijke bescherming geniet.
   
 • Vraag het energieprestatiecertificaat (EPC) van uw nieuwe woning. De verhuurder is verplicht om u dat te geven. Zo weet u vooraf of u een energiezuinige (en dus budgetvriendelijke) woning huurt.
   
 • Uw huisbaas mag de huurprijs niet zomaar wijzigen. Hij mag hem wel jaarlijks aanpassen aan de index, op voorwaarde dat hij u daarover schriftelijk informeert.
   
 • Als uw huisbaas u kosten aanrekent, zoals voor water, gas of elektriciteit, kunt u kiezen voor een regeling op basis van ‘vaste kosten' of ‘werkelijke kosten'. Met een vast bedrag weet u altijd perfect waar u aan toe bent. Kiest u ervoor om de werkelijke kosten te betalen, dan betaalt u een maandelijks voorschot en volgt er een periodieke afrekening (bijv. jaarlijks na opname van de meterstanden).
   
 • Sluit tijdig de meters af op uw oude adres. U wilt toch geen water, gas of elektriciteit meer betalen op een adres waar u niet langer woont?
   
 • Geef uw adreswijziging aan op het gemeentehuis. Nadat de wijkagent heeft gecontroleerd of u werkelijk op uw nieuwe adres woont, kunt u uw adres definitief laten aanpassen op uw identiteitskaart. Vergeet zeker ook niet uw adreswijziging aan uw bank te melden. Dat is sowieso nodig om een vlekkeloze service te blijven genieten, en het is bovendien wettelijk verplicht.

 

 
Huren en verhuizen: belangrijke tips
Vraag uw e-dossier

Meer weten?

Hoe lang loopt een huurcontract?

Een woning huren: voor lange of korte duur? Wat betekent dat voor het contract en de opzeg?

Huurwaarborg

Uw huurwaarborg veilig en wel? Gebruik een geblokkeerde spaarrekening.

Meer info