Een hypothecaire lening: wat moet u weten vooraleer u leent?

Als u van plan bent om een huis of appartement te kopen, klopt u waarschijnlijk bij de bank aan voor een hypothecaire lening, ook wel woonkrediet genoemd. Wat dan voor u de interessantste formule is, hangt af van een aantal zaken.

Uw leencapaciteit

Hoeveel u kunt lenen, hangt af van uw inkomen. In afwachting van een gesprek met de bank, kunt u via onze website uw leencapaciteit berekenen.

Leent u alles of maar een deel?

U kunt het volledige aankoopbedrag van uw woning lenen, maar ook meer (voor renovatie, aankoopkosten, enz.) of minder (als u een deel met uw spaargeld betaalt). Als u 80% van de aankoopprijs leent, zult u een lagere rentevoet kunnen bedingen dan wanneer u 100% leent.

Welk soort rentevoet?

Op het bedrag dat u leent, betaalt u interesten. Die worden berekend volgens een rentevoet, waarvoor u uit verschillende formules kunt kiezen.

  • Vaste rentevoet: het bedrag dat u maandelijks terugbetaalt, blijft onveranderd tijdens de volledige looptijd van uw lening. U krijgt veel zekerheid, maar betaalt daarvoor een iets hogere interest.
  • Variabele rentevoet: het bedrag dat u maandelijks terugbetaalt, kan stijgen of dalen, maar altijd binnen een vooraf bepaalde marge. U betaalt doorgaans de laagste interest, maar u loopt meer risico.
  • Variabele rentevoet en vaste maandelijkse terugbetaling: het bedrag dat u maandelijks terugbetaalt, blijft onveranderd, maar de looptijd van uw lening kan verkort of verlengd worden.

Welke looptijd?

Afhankelijk van uw inkomen, uw leeftijd en de rentevoet die u kiest, kunt u uw afbetaling spreiden over maximaal 30 jaar. Om fiscale redenen worden de meeste hypothecaire leningen over minstens 10 jaar gespreid.

 

 
Een hypothecaire lening: wat moet u weten vooraleer u leent?

Hoeveel moet
u lenen
 ?

Bereken aan de hand van de totaalkost van uw project en uw financiële mogelijkheden het bedrag dat u moet lenen.

Meteen berekenen

Een woning afbetalen en toch nog sparen: kan dat?

Wanneer u net een huis gekocht hebt, is sparen niet altijd makkelijk. Maar het kan: op uw eigen ritme en binnen uw eigen budget.

Kopen als koppel: waar moet u op letten?

Samen een huis gekocht! Moet u dan nu ook samen budgetteren, samen sparen, samen belastingen betalen …?

Woonkrediet

U gaat bouwen of verbouwen? Een huis of appartement kopen? Met een hypothecaire lening op maat maakt u al uw plannen waar.

Meer info

Schuldsaldoverzekering

Bouwen, verbouwen of kopen gaat ook om veiligheid inbouwen voor als er iets zou gebeuren met één of meer kostwinners.

Meer info