Welke belastingen moet ik betalen voor mijn auto?

Zowel op de aankoop als op het gebruik van uw wagen worden in België belastingen geheven. We zetten ze hier voor u op een rijtje.

Bij aankoop: btw betalen of niet?

Als u uw wagen koopt bij een professionele verkoper, betaalt u 21% btw, berekend op de verkoopprijs van de wagen. Koopt u een tweedehandswagen van een particulier, dan wordt er geen btw aangerekend.

Bij inschrijving van uw wagen: belasting op inverkeerstelling.*

De belasting op inverkeerstelling is een eenmalige belasting die u moet betalen als u een voertuig op uw naam inschrijft. In Vlaanderen bepaalt de milieuvriendelijkheid van het voertuig het bedrag van de belasting. Dat kan gaan van 41,12 EUR tot 10.281,00 EUR(geïndexeerde bedragen).

 

In Brussel en Wallonië hangt het bedrag af van het vermogen van de motor, uitgedrukt in fiscale paardenkracht (PK) of in kilowatt (kW) (in Wallonië geldt bovendien het systeem van de “ecomalus”). Voor een nieuwe wagen met een fiscale PK tussen 0 en 8 betaalt u in Brussel bijvoorbeeld 61,50 EUR.

Jaarlijkse verkeersbelasting

U betaalt elk jaar een verkeersbelasting, die berekend wordt op basis van de cilinderinhoud en de fiscale PK van uw wagen. Voor een 1,4 tot 1,5 liter met 8 fiscale PK betaalt u bijvoorbeeld 224,14 EUR per jaar.

Fiscale aftrek en belastingvermindering

Er bestaan verschillende mogelijkheden om een deel van uw autokosten voor woon-werkverkeer fiscaal af te trekken. Daarnaast bestaan er belastingverminderingen voor milieuvriendelijke voertuigen zoals elektrische en hybride wagens. Voor meer info kunt u de websites van de belastingdiensten raadplegen.

 

*Vlaanderen, Brussel en Wallonië hanteren elk andere belastingtarieven. De weergegeven cijfers zijn geldig voor 2012, kijk voor meer informatie op de websites van de bevoegde overheden.

 

 
Welke belastingen moet ik betalen voor mijn auto?

Bereken
uw belastingen

Simuleer uw belastingaangifte online en ontdek zo hoe u uw fiscaal voordeel optimaliseert.

Meteen berekenen

Meer weten?

Hoeveel kost mijn auto me?

Brandstof, parkeerkosten, onderhoud, banden, verkeersbelasting … Hoeveel kost een auto nu echt?

Checklist bij aankoop van een wagen

Een auto kopen? Hierop moet u zeker letten!

Autoverzekering

Een complete bescherming voor uw auto?

Meer info

Autofinanciering

Denkt u aan een nieuwe wagen? Kies dan voor een autofinanciering op maat van uw persoonlijke behoeftes en mogelijkheden.