DAGELIJKS BANKIEREN

Elektronische handtekening

Uw contracten veilig ondertekenen

U hebt weinig tijd? U wilt uw contracten veilig ondertekenen zonder het huis uit te moeten? Dan is de elektronische handtekening van BNP Paribas Fortis een oplossing voor u!

Wat is de elektronische handtekening?

Een elektronische of digitale handtekening is de elektronische versie van een handgeschreven handtekening: het gaat om elektronische gegevens die samengaan met een digitaal document. Op deze manier tekenen we nu documenten digitaal die vroeger op papier werden afgehandeld. Deze elektronische handtekening waarborgt de inhoud van een document en de identiteit van de ondertekenaar met een handtekeningscertificaat.

Hoe werkt het?

Om het proces van de digitale ondertekening van documenten via Easy Banking Web en/of Easy Banking App te starten, heeft u nu verschillende mogelijkheden: met uw bankkaart en kaartlezer of via andere middelen, zoals de itsme-app.

De procedure verloopt als volgt: Eerst wordt het document aan u getoond. Vervolgens bevestigt u de inhoud van het document en start u het ondertekeningsproces door de instructies op het scherm te volgen (met de M2-toets op uw kaartlezer of met andere beschikbare middelen, zoals itsme). Daarna genereert BNP Paribas Fortis de elektronische handtekening voor het document door middel van een digitaal certificaat. U bevestigt uw elektronische handtekening om aan te geven dat u akkoord gaat met het bindende karakter van het elektronisch ondertekende document. Ten slotte kunt u het ondertekende document downloaden en opslaan.

Zo eenvoudig is het!

Waarom elektronisch tekenen?

U tekent op een veilige manier, waar en wanneer u wilt. Uw contract is bindend voor alle partijen en u bespaart tijd en geld. Het kan ook perfect van thuis uit.

Het tekenen van documenten of contracten heeft juridisch bindende gevolgen. Het is dan ook vanzelfsprekend dat een strikte en beveiligde procedure wordt gevolgd via de certificaten.

Op deze manier is uw identiteit zeker en voor alle partijen blijft het document of contract inhoudelijk ongewijzigd, dat garandeert de procedure.

U kunt op elk moment de individuele voorwaarden van het certificaat raadplegen. De technische details van deze procedure kunt u nalezen in de  informatie hieronder.

Technische informatie

BNP Paribas Fortis hanteert voor de elektronische handtekening de internationale standaard ‘PKI - Public Key Infrastructure’:

  • Binnen de BNP Paribas Fortis-PKI genereert de Certificate Authority (CA) ‘Mediacert OTU CA 2019’ de certificaten voor de BNPP Fortis-klant.
  • De Certificate Policy (CP) en Registration Policy (RP) zijn van toepassing op elke context waarin de CA certificaten uitgeeft.
  • De CP en RP zijn altijd vooraf voorzien en u kunt ze te allen tijde raadplegen via de link in de Algemene Gebruiksvoorwaarden van de BNP Paribas Fortis handtekeningdienst.
  • De Certificate Policy beschrijft de precieze voorwaarden voor het genereren van deze certificaten. Alleen de geïdentificeerde cliënt kan het genereren van een certificaat toelaten alsook de aanmaak van een digitale handtekening voor een specifiek document. Om de integriteit te verzekeren van het document dat BNP Paribas Fortis u aanbiedt, wordt het document vooraf verzegeld. Dit is de reden waarom ‘BNP Paribas Fortis eSeal’ (zegel) in de details van het certificaat voorkomt, dat u kunt raadplegen via het ‘signature panel’ van de PDF-reader die u gebruikt om het ondertekende document te openen.

Certificatieketen

Elk certificaat is een onderdeel van een certificatieketen, een hiërarchische structuur waarin een certificaat uitgegeven wordt door de ‘Certificate Authority’ van een hoger niveau, en dit telkens op een beveiligde manier.

Dit zorgt ervoor dat de certificaten, zowel voor het ondertekenen als het verzegelen, worden uitgegeven in een sterk beveiligde en vertrouwde manier. De hiërarchische structuur raadpleegt u in de details van het certificaat.

Algemene voorwaarden

Elektronische handtekeningen zijn onderworpen aan de bepalingen en voorwaarden van BNP Paribas Fortis en Easy Banking Web.

Het delen van uw scherm Easy Banking Web
Als u op dit moment telefonisch of via chat contact heeft met een Easy Banking adviseur, kunt u beginnen met het delen van uw scherm Easy Banking Web.
Het delen van het sessienummer
Om het delen van uw scherm Easy Banking Web te activeren, kunt u het onderstaande sessienummer doorgeven aan de Easy Banking adviseur met wie u contact heeft.

Sessienummer: