Het vuur en het evenwicht

Gérald Dederen (Verviers, 1957)

Regardez cette page en français

«Zonder titel», 1992

Hout, 182 x 32 cm

Gérald Dederen volgde zijn opleiding aan de Brusselse hogeschool La Cambre onder leiding van kunstenaar Rik Poot. Als beeldhouwer hanteert hij diverse materialen maar zijn voorliefde is de bewerking van hout. Zijn kunst is geen zoektocht naar symboliek of sociologische begrippen maar een uiting van verlangen naar lyriek en poëzie.

Gérald Dederen werkt bij voorkeur met exotische houtsoorten. Hij zoekt het uiterste in verticale lijnen, met licht afgeronde vormen als tegenwicht, om een robuust en sensueel kunstwerk te creëren. Zijn oeuvre blijft trouw aan de eigenschappen van de lyrische abstractie. De kunstenaar hecht belang aan de manier waarop de sculptuur een plaats inneemt in de ruimte en liefst in de natuur of in parken.

CARBONISATIE

Hij maakt gebruik van carbonisatie: door hout op bepaalde plaatsen te bewerken met vuur, is het natuurelement niet langer destructief maar draagt het bij aan een nieuwe creatie. Het gebruik van carbonisatie creëert een mutatie van het hout die elke mogelijkheid van verdere transformatie stopt en bevriest in een staat die niet langer kan worden gewijzigd. Zijn objectief is om hierdoor een nieuw evenwicht en harmonie te bereiken.

BEELDHOUWER

Vanaf 2005 werkt hij met hetzelfde concept verder maar maakt hij gebruik van gelaste pinnen. Steeds met hetzelfde doel: het opzoeken van ritme, vibratie en resonantie. Hij presenteert vanaf dan ook vaak een serie tekeningen die een aanvulling vormt op zijn sculpturen.

Hij beschouwt zichzelf als beeldhouwer in de letterlijke zin van het woord: zijn sculpturen zijn blijvend en hij is tegenstander van vluchtige kunstwerken.

MEER WETEN

Website Gérald Dederen

Carbonisatie volgens Dederen: