“Een nieuwe kijk op de streetportretten”

Gijs Milius (Utrecht (NL), 1985)

Regardez cette page en français

«De schimmen van Ravenstein», 2022

Muurschildering, 11 x 40 m

Naar aanleiding van het 200 jarig bestaan werden 2 wedstrijden georganiseerd. Met het kunstproject bestemd voor het Engelse Binnenplein wilde de Bank de Brusselse kunstscène een impuls geven en stond deze wedstrijd exclusief open voor de kunstenaarscollectieven en kunsthogescholen in Brussel.

Etablissement d’en face werd laureaat met een ontwerp van Gijs Milius. Onder coördinatie van de kunstenaar werd elk portret uitgevoerd door een andere student van de afdeling schilderkunst van Ter Kameren: van links naar rechts zien we de realisaties van Ximena Maldonado , Morgane Trebus, Mahaut Rey (boven), Louise Lemmens (onder), Thaïs Marquet-Ellis, Lucien Lyon, Mirabelle Tjeega en Alizée Clavaud.

BANK KIEST VOOR STREETART 

Tijdens de afbraak en wederopbouw van het gebouw Warandeberg (2015-2022), was de bouwput aan de kant van de Ravensteinstraat afgeschermd met grote houten panelen. Om de eentonige panelen op te vrolijken werd een mengelmoes van ongeveer 40 ’streetartists’ ingezet, die de omheining versierden met een zeer eclectische reeks portretten. De geportretteerde gezichten werden in die periode het gezicht van de Ravensteinstraat. 

Direct tegenover bevindt zich de kunsttentoonstellingsruimte Etablissement d’en face, voor wie de portretten het uitzicht werd. Hun bezoekers en vooral medewerkers raakten nogal vertrouwd met de kleurrijke personages. Toen het nieuwe Warandeberggebouw eenmaal was voltooid, verdwenen de schuttingen met de portretten en zo hebben de meeste  werknemers van BNP Paribas Fortis nooit de kans gehad om die gezichten te kunnen aanschouwen.

TERUGKIJKEN VANUIT HET ‘ERNAMAALS’ 

In het fresco zag Etablissement d’en face-lid Gijs Milius een kans om de zielen van een aantal van de hen zo bekende streetartportretten een tweede leven te geven. Onder Milius’ begeleiding interpreteerden de jonge kunstenaars de geesten van de inmiddels verdwenen personages, die ooit van de omheining naar buiten keken. Dit keer zweven de gezichten over een suggestief landschap in de Engelse binnenplaats, waar ze vanuit het ‘ernamaals’ terugkijken naar de werknemers. 

GIJS MILIUS, TUSSEN VERBEELDING EN WERKELIJKHEID 

Gijs Milius woont en werkt in Brussel. Zijn oeuvre omvat tekeningen en schilderijen, maar ook sculptuur, video, tijdelijke installaties en geluidswerken. Veel van zijn werken zijn gericht op het ontmoeten en uitwisselen van ideeën, hoewel de uiteindelijke vorm van het werk zeer divers kan zijn.

Milius is gericht op de vreemdheid die het perceptieve, sociale wezen beroert. Hoe iets overkomt of wordt gezien, door zowel de omgeving als het iets zelf, en hun conflict met verlangens naar hoe het zou horen. Zoals de conflicten tussen verbeelding en werkelijkheid, worden deze ingezet als dissonanten om van te genieten, alsof het ene niet zonder het andere kan bestaan. Hun interacties kunnen de vorm aannemen van onze dagelijkse relatie met onze stad, als toeschouwer in een tentoonstellingsruimte, of de personages in zijn werken en de denkbeeldige ruimte waarin ze zich bevinden.

ONNATUURLIJKE OMGEVING 

Dit idee resulteert in uiteenlopende werken, variërend van tijdelijke installaties in de stedelijke openbare ruimte, tot vreemde sculpturen in tentoonstellingscontext, tot tekeningen in oliepastels van landschappen en interieurs – soms met personages die zich pijnlijk bewust lijken te zijn van het onnatuurlijke van hun omgeving. Hoewel deze tekeningen aanvankelijk bekoorlijk zijn, door hun kleurgebruik en vormelijke beeldtaal, stralen ze een zeker onbehagen uit. Er lijkt een ongedefinieerde draai te zijn die de toeschouwer allicht ongemakkelijk en vrolijk maakt.

Naast zijn praktijk als kunstenaar maakt Milius deel uit van de organisatie van ‘artist run space’ Etablissement d’en face, werkt hij op verschillende muziekprojecten en treedt hij zo nu en dan op als gastdocent bij kunstacademies.

Etablissement d’en face

Reeds 30 jaar speelt ‘artist run space’ Etablissement d’en face een belangrijke rol in het Belgische en internationale kunstlandschap. EDF is een non-profit organisatie die ruimte, energie, tijd en ideeën biedt voor de realisatie en presentatie van werk van beeldende kunstenaars. Het diverse activiteitenprogramma wordt gemaakt door een samenwerkingsverband van een tiental kunstenaars en curators (Danai Anesiadou, Ryan Cullen, Olivier Foulon, Steinar Haga Kristensen,Margot van Heusden, Jean-Paul Jacquet, Gijs Milius, Margaux Schwarz, Harald Thys, Michael Vanden Abeele, Etienne Wynants). Per jaar worden er ongeveer zes tentoonstellingen gehouden, uiteenlopend  van wereldwijd gevestigde - tot debuterende kunstenaars.

MEER WETEN

website www.gijsmilius.info

website www.etablissementdenface.com

@ximemaldonados.arte

https://www.instagram.com/mahaut_rey/?hl=fr

https://www.instagram.com/llouiselart/

https://mahautrey.com/[VMR4] 

mirabelle.tjeega@lacambre.be