Kiezen voor minder

José Vermeersch (Bissegem, 1922 – Lendelede, 1997)

Regardez cette page en français

«Zittende figuur», 1977

Terracotta, 60 x 30 x 30 cm

José Vermeersch studeerde aan het Nationaal Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen en volgde cursussen bij onder andere Constant Permeke. Hij startte als kunstschilder en na de Tweede Wereldoorlog experimenteert Vermeersch met het steeds meer vereenvoudigd weergeven van de menselijke figuur.

Vermeersch zoekt werk na werk naar de essentie, de menselijke figuur in al zijn naaktheid. Geleidelijk komt de menselijke figuur in zijn schilderijen ook letterlijk los van de achtergrond. Zijn eerste sculpturen groeiden uit zijn schilderijen. De figuren die hij in klei modelleert en die hij in al hun kwetsbaarheid voorstelt, komen voort uit zijn vroegere schilderexperimenten.

NA DE KLEI VOLGT KERAMIEK EN BRONS

Al snel werkt hij in keramiek – zoals hier zijn Zittende figuur – en vervolgens in brons, waarbij hij soms verf gebruikt op zijn beelden. Hij bekoort met zijn terracotta silhouetten – geïnspireerd op het menselijk lichaam – die tegelijkertijd sereniteit en mysterie uitstralen. Zijn werk is ongetwijfeld sterk beïnvloed door de primitieve kunsten.

BIËNNALE VAN VENETIË EN MEER

In 1973 werd hij lid van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten. Later, in 1983, vertegenwoordigt hij België op de Biënnale van Venetië. Vanaf dan stelt hij tentoon in onder andere het Museo de Arte Moderno in Mexico City, de Kunstmesse in Bazel, het Stanford University Museum in San Francisco, de Orangerie de Bagatelle in Parijs en het Frans Hals Museum in Haarlem. 

MEER WETEN

Website van José Vermeersch