De weerstand van de rechte lijn

Raoul De Keyser (Deinze, 1930 – Deinze, 2012)

Regardez cette page en français

«Project More Is Less», 1973

Gravure op papier, 3 x 45 x 45 cm

De internationale doorbraak van Raoul De Keyser komt vrij laat in zijn carrière, nl. in de jaren 90, dankzij de tentoonstelling Documenta 9 in Kassel in 1992. Onder meer het MoMA in New York heeft enkele schilderijen van de kunstenaar in zijn collectie.

Raoul De Keyser startte zijn opleiding aan de Academie voor Schone kunsten in Deinze bij streekgenoot Roger Raveel. De Keyser is geen figuur van grote verhalen maar was een bescheiden serene persoon. Zijn creaties ademen stilte. Zijn oeuvre getuigt van grote concentratie en zijn activiteit speelt zich grotendeels af in zijn atelier waar hij inspiratie put uit zijn nabije omgeving of gewoon door het exploreren met de materialen en techniek zelf.

MORE OR LESS

Hij combineert in zijn werken en reeksen vaak meerdere soorten verf naast elkaar: glanzende of matte verf naast vlakken die weerspiegelend zijn. In Project More Is Less combineert hij verschillende wijzen om de vlakken op te vullen: soms gebruikt hij meerdere lagen boven elkaar van uiteenlopende of dezelfde kleuren, soms maakt hij gebruik van een groot aantal strepen die haast niet zichtbaar zijn of laat hij delen van het canvas gewoon leeg. Ook met boorden en lijnen heeft hij oneindig veel mogelijkheden gevonden: ze hebben vaak iets onvolmaakt en het lijkt alsof de rechte lijn een weerstand trotseert. 

INSPIRATIE OP HET VOETBALVELD

De druktechniek is voor hem dan ook een dankbaar medium: hier kan hij gebruik maken van de structuur van het papier (glad, korrelig, …), bedrukte en onbedrukte randen, onnauwkeurigheden die het gevolg zijn van de soorten inkt ….

Het thema voetbal duikt regelmatig op in zijn oeuvre, weerom inspiratie van dichtbij: zijn zoon voetbalde en hij was fervente supporter van SK Beveren en SK Deinze. De witte lijnen op het voetbalveld, die ook niet helemaal recht zijn in het weerbarstige gras, fascineren hem.

MEER WETEN

Portfolio Raoul De Keyser

'Raoul De Keyser (1930-2012)', Galeries.nl

'Raoul De Keyser', S.M.A.K.